futómozgás, szimmetria, futóedzés

Ezekkel az egyszerű gyakorlatokkal törekedhetsz a szimmetrikus futómozgásra

Forrás: Bernard de Clerk / Unsplash
Egy pillangó szárnya vagy például egy hópehely a természet fantasztikusan szimmetrikus képződményei, nem így egy gyönyörű emberi arc, ami bár első látványra tűnhet annak, valójában nem teljesen szimmetrikus.

Akárcsak az emberi test és a mozgás, pedig a gyorsabb és hatékonyabb futáshoz érdemes tudatosan javítani az egyensúlyon és a szimmetrián. Bár a tökéletes szimmetria elérése lehetetlen, Shane Benzie mozgásspecialista úgy véli, hogy minden futónak előnyös lenne, ha szimmetrikusabbá válna.

#vegyélhazait: Feketekert bio homoktövis

#vegyélhazait: Feketekert bio homoktövis

100% frissen préselt natúr homoktövis lé a Balaton partjáról. Igazi superfood. Gazdaságos 2 literes bag in box kiszerelésben a  hosszantartó garantált minőségért. Tömény egészségbomba, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, zsírsavakkal, antioxidánsokkal.

A termék limitált számban elérhető webshopunkban!

5500 Ft

„Az egyensúly és a szimmetria hiánya folyamatosan nehézségek elé állítja a mozgásszervrendszert” – mondja a szakember. Az aszimmetria megteremti azt, amit Benzie „káosznak” nevez a testben, valószínűbbé téve az eredménytelenséget és a sérüléseket, mivel a test egyik oldala keményebben dolgozik, mint a másik.

„Ha például a karok mozgása dominánsabb a lábak felett, a jobb kar irányából erőteljes üzenet fut a bal láb felé és fordítva a másik oldalon.” A karoknak soha nem szabadna átlépniük a test képzeletbeli középvonalát.

Az alábbiak segítenek abban, hogy szimmetrikusabb mozgást alakíts ki:

Készíts videót a futásodról

Kérd meg egy barátodat, hogy vegye fel a mozgásodat több irányból. Nézd vissza és próbáld beazonosítani az esetleges asszimmetriákat. Például a testet keresztező karokat, az oldalra dőlő törzset vagy fejet. De még jobb, ha mozgáselemzésben jártas szakembert keresel, aki segít megtalálni még a nem annyira látványos „problémákat” is.

Fejleszd az egyensúlyod

Állj az egyik lábadon 30 másodpercig, ezt követően próbáld meg ugyanezt csukott szemmel megtenni. Ha sokkal könnyebb az egyik lábon, mint a másikon, akkor addig végezd ezt a gyakorlatot, amíg mindkét lábadon ugyanolyan könnyűnek érzed a féllábon állást.

Végezz lépcső tesztet

Szaladj fel egy lépcsőn pár fokot, figyeld meg, hogy jellemzően melyik lábaddal indítod a mozgást automatikusan. Próbálgasd a lépcsőzést az ellentétes lábbal indítva. Ez a gyakorlat is segít abban, hogy kiegyensúlyozottabb, szimmetrikusabb futó legyél.

Runner’s World melléklet 2017 Hogyan lépj szintet a futásban 67 tipp 16 oldalon a bemelegítéstől a teljesítményfokozásig (digitális verzió)

Runner’s World melléklet 2017 Hogyan lépj szintet a futásban 67 tipp 16 oldalon a bemelegítéstől a teljesítményfokozásig (digitális verzió)

 

395 Ft