okostelefon,kézikulacs,sportsérülés,egyensúly

Miért nem jó, ha futás közben valamit tartasz az egyik kezedben?

Telefon, egy kisebb palack víz…ezek azok a tárgyak, amiket leggyakrabban a kezünkben tartunk futás közben.

Sok futó az okostelefonját használja például arra, hogy az edzésadatokat mérje és ezeket szívesen követik figyelemmel folyamatosan, vagy arra, hogy zenét, podcastot hallgassanak futás közben. Emiatt gyakori, hogy kézben tartják az egész edzés során.

A szakértő viszont azt mondja, nem jó ez a gyakorlat, mert – nem is hinnénk – akár csípő- és váll sérüléseket okozhat. Ez a szokás ugyanis finoman megbillenti az egyensúlyi állapotot és ez feszesebbé teheti a csípő, a láb és a váll izmait.

telefontartó kartok,sportsérülés,sérülés,izomegyensúly
Forrás: Getty Images

Alexa Duckworth-Briggs, az Egyesült Királyság profi atléta edzője arra ösztönzi a futókat, hogy a telefonokat derékövben viseljék. „Amikor valamit tartunk a kezünkben, finoman fellépő hatások érik a mozgást. Ez izom-egyensúly problémát okoz, ami befolyásolja a testsúly eloszlását és általában kevésbé hatékony futást eredményez” - mondja az edzőnő. „Ráadásul, ha ez a gyakorlat minden edzésnél ismétlődik, biztos lehet benne a futó, hogy idővel sérülés alakul ki emiatt.” Ezen az sem segít, hogy például a mobiltelefonok egyre nagyobbak és nehezebbek, illetve, ha mindig azonos kézben tartjuk a telefont. „Ha az egyik kar nehezebbé válik, megváltoztatja a végtagok lendületét. A test megpróbálja kompenzálni az egyensúlytalanságot úgy, hogy bizonyos izmokat keményebben működtet, mint másokat. Ez idővel kellemetlenül fájdalmassá vállhat.” A karra rögzíthető telefontartókkal ugyanez a helyzet, tehát azok sem jók, az az ideális, ha a súlyt a test középpontján (háton, deréktájon) helyezzük el.

kézikulacs,kulacstartó pánt,sportsérülés
Forrás: Getty Images
Sok gyártó kínál kézikulacsokat vagy tartópántokat, amelyekbe például szoftkulacsot lehet betenni és kézben vinni. Egyik sem ideális az ajánlás szerint!
Rád jellemző, hogy van a kezedben ilyesmi az edzéseid során?
Igen, általában a kezdemben tartom a telefonomat.
Ilyen jellegű tárgyakat nem tartok a kezdemben, legfeljebb kisebbeket, zsebkendőt például.