hulahopp, keresztedzés, erősítés,

Gyerekkorunk játékeszköze, a hulahopp karika bizony erősítéshez is szuper!

Forrás: Getty Images
Merthogy játék ide vagy oda, valóban hasznos, ráadásul szórakoztató eszköz az edzések során is. 30 perc hulahopp edzés hatása felér egy azonos hosszúságú táncos kardió órával.

Ha csak az alapmozgást gyakorlod, már az is szuper, de idővel, ahogy egyre ügyesebbé válsz, ebben is lehet szintet lépni és különböző trükköket próbálgatni hulahoppozás közben - sétálni, leguggolni, karra is dolgozni. Sok más aerob mozgással ellentétben ráadásul csekély hatással van a nagy ízületekre. Ez a futók számára jó hír, hiszen, ha keresztedzésként veted be, akkor olyan mozgást végzel, mely során kíméled a futás közben erősen igénybe vett területeket.

Miért jó a hulahopp edzés?

Lévén kardiomozgás, a szívet biztosan alaposan megdolgoztatja, de nem az egyetlen terület, amely érintett a hulahopp edzés közben. A törzsizomzat, ezen belül is a ferde hasizmok működése erősen jellemző hulahoppozás közben. De a teljes core terület (a medencétől a mellkasig) dolgozik, illetve a farizmok, a csípő, a combfeszítő és hajlító, valamint a vádli is érintett a mozgás során. Remek mozgásforma a fogyni vágyók számára is, mert rengeteg kalória égethető hulahoppozás során. Ha igazán belejössz, akkor kifejezetten rá lehet kapni, hiszen szórakoztató is egyben. Ha már nagyon profi vagy, akár több karikával is hulahoppozhatsz, sőt léteznek súllyal kiegészített és masszázs felülettel ellátott eszközök, amik tovább növelik az edzések hasznát és élvezeti értékét.

hulahopp, erősítés
Forrás: Getty Images

Fokozatosan vezesd be!

Mint minden új mozgásnál, itt is fontos, hogy fokozatosan építsd fel a hulahopp edzéseket. Például könnyű, 1-3 kg-os eszközzel kezdj, mert okozhat sérülést, ha az edzettségi szintedet meghaladó karikát választasz. Rövidebb időtartamú edzésektől haladj apránként a hosszabbak felé. Ha bármiféle kellemetlenséget tapasztalsz, hagyd abba az edzést, a következőt pedig eleve tervezd rövidebbre. A kisebb átmérőjű karikákat gyorsabb mozgással kell pörgetni, a nagyobbakat lehet kicsit lassabban, így kezdőknek inkább ideálisabb.

Ha teljes erősítő edzésprogramba illesztenéd be, akkor kezdetben használd a bemelegítés során mérsékelt tempóban 4-8 percen át. Ezzel a teljes testedet átmozgatod, felkészíted a következő gyakorlatsorra. Ha már rutinosabb vagy és képes vagy gyorsabb tempóban körözni, illetve hosszabb ideig, akkor önálló edzésként is tekinthetsz rá.

Érdekességek a hulahoppozás világából!

A hulahoppozásnak is rengeteg világcsúcsa van. Nehéz elképzelni, hogy félmaratont, sőt maratont is futottak már hulahopp karikázás közben. Utóbbi világcsúcstartója egy szlovén futó, Sasha Kenney, aki a 2012-es London Marathonon futott 5 óra 5 perc 57 másodperces maratont, miközben hulahoppozott. Az egyetlen hulahopp karikával leghosszabb ideig hulahoppozó rekorder pedig egy amerikai férfi, Aaron Hibbs, aki 74 óra 54 percen keresztül hulahoppozott.

Van tehát hová fejlődni ebben a sportban is, bár nyilván nem ez a cél, inkább csak érdemes próbálgatni, mert igazán hasznos és szórakoztató mozgásforma.

A következő videó abban segít, hogy milyen technikákat érdemes kipróbálni kezdőként: