erősítés, mountain climber, saját testsúlyos gyakorlat

Miért jó és hogyan végezd helyesen a mountain climbert?

Forrás: Getty Images
A mountain climber egy erősítő gyakorlat, ha magát a kifejezést próbálnánk magyarra fordítani, leginkább körülírni tudnánk: olyan mozdulatsort takar, ami hasonlít a hegymászók taposva haladó mozgására.

Maga a gyakorlat nem bonyolult, mégis van pár dolog, amire érdemes odafigyelni a kivitelezés során, merthogy nagyon is érdemes beemelni az erősítő edzések közé.

Mire jó a mountain climber?

A mellkast, a karokat, a farizmokat, a törzs és a csípőhajlító izomzatot dolgozza meg, tehát igen komplex gyakorlat. Abban segíti a futókat, hogy robbanékonyabbá váljanak, illetve edzi a koordinációt és javíthatja a mozgásterjedelmet. A plankhez hasonlóan ez a gyakorlat is erősíti a felsőtestet, de mivel dinamikus mozgásról van szó, ezért stabilizál is attól függően, hogy milyen gyors a lábmozgás. A leggyakrabban használt izmok a csípőhajlítók és az alsó hasizmok, attól függően, hogy a térdet milyen magasra emeled. Akkor is hatékony gyakorlat, ha gyorsan végzed, ez esetben a fentebb már említett robbanékonyságot edzi, illetve, ha lassabb a lábmozgás, akkor pedig a mozgástartományt fejleszti.

Ha azonban derékproblémákkal küzdesz, akkor légy óvatos ezzel a gyakorlattal, mert ronthat a tüneteken, ugyanis a csípőhajlítók feszítik az ágyéki csigolyák és a medence környéki izomzatot és idegeket.

Így végezd helyesen a mountain climbert:

  • Helyezkedj magas plank pozícióba, azaz vállszélességű kartámaszra, a hátad, csípőd, lábaid alkossanak egy nagyjából 45 fokos egyenest a talajjal. Ügyelj arra, hogy ne emelkedjen fel a csípőd.
  • A lábaidat helyezd enyhe terpeszbe.
  • Húzd fel a térded a mellkasodhoz, majd helyezd vissza a talajra a lábad és indítsd is a másikat ugyanígy a mellkasig.

Ezt a mozdulatsort ismételve végezd 15-20-szor két sorozaton át.

További saját testsúlyos erősítéseket találsz itt is: