futóév, futócélok, új év, motiváció, futás télen,

Hogyan tervezd a következő futóévet az idei tapasztalatai alapján?

Forrás: Getty Images
Senki sem tudja jelenleg, hogyan alakul a jövő év, de az biztos, hogy az idei évből sokféle olyan tudásra tettünk szert, amit soha korábban nem kellett megélni.

Ez az év ingadozó volt mindenki számára. Úgy indult, mint mindegyik más, fogyókúrák, alapozás, új futócélok, teleírt versenynaptár… Aztán minden borult a koronavírus-járvány miatt. Azaz igazság, hogy a pandémia nem ér véget december 31-én, éjfélkor, sőt az is elképzelhető, hogy még jó darabig meghatározhatja az életünket a vírus.

Jobb egyelőre úgy tervezni, hogy minden marad, ahogyan eddig, miközben persze a futó élete nem áll meg. Készülni lehet továbbra is, sőt jó is, ha készen állsz arra, hogy ismét belevesd magad a futóélet sűrűjébe, ha egyszer valamikor újra lesz erre mód. Addig is adunk hat tippet, hogyan készülj fel egy olyan évre, ami tele van bizonytalansággal.

Cartila® Balsam regeneráló krém ízületre

Cartila® Balsam regeneráló krém ízületre

Figyelem!

Ne használja irritált, sérült bőrön! Ne alkalmazza csecsemőknél és kisgyermekeknél! Ne alkalmazza terhesség alatt!

Használat után mindenképpen mosson kezet! Irritálhatja a nyálkahártyát! Szembe és nyálkahártyára kerülés esetén azonnal bő langyos vízzel mossa ki, majd vizsgáltassa meg az irritált területet orvossal!

A terméket a megrendeléstől számított 3-5 munkanapon belül tudjuk kiszállíttatni.

2190 Ft

1. Ha versenyt tervezel, inkább az év második felében gondolkozz!

Sok versenyszervező a nemzetközi porondon eleve 2021 őszére rakta az eseményeit. Ez persze még mindig nem garancia arra, hogy biztosan rajthoz állhatsz, de mindenképpen jobb perspektíva, mint egy tavaszi esemény. Ha nagy versenyben gondolkodsz, azt javasoljuk, csakis őszre készülj.

2. Addig is keress kisebb, helyi rendezvényeket!

Ugyan ebben a pillanatban itthon sincs semmilyen futóverseny, de talán a jelenlegi intézkedések eredményeképpen idővel ismét zöld utat kapnak a szabadidős események, továbbra is COVID-19 irányelvek alkalmazásával. Ha nem is tudsz nagy eseményen indulni, tökéletes visszajelzést ad az állapotodról és a befektetett munka eredményéről egy kisebb verseny is.

terepfutás, futás télen, futócélok, motiváció
Forrás: Szász Norbert

3. Gondold át a virtuális versenyzés lehetőségét!

Merőben új területet fedezhetsz fel ezzel a kihívással. Rengeteg sokféle esemény található, a legtöbb szervező bárhová elpostázza a teljesítésekért járó káprázatosan látványos érmeket. Van lehetőség hosszabb távokra nevezni, ezeket akár több részletben, bizonyos időkereten belül is teljesítheted, de adottak a klasszikus versenytávok is. Ez a kihívás például holnap kezdődik és február végéig tart: virtualdistance.net. Minél többet futsz a megadott időszak alatt, annál különlegesebb éremmel leszel gazdagabb. Viszont, ha nem kérsz érmet (bár szerintünk csodaszépek), ingyen is részt vehetsz rajta!

Runner’s World 2020/05 (digitális verzió)

Runner’s World 2020/05 (digitális verzió)

Ősszel is a futásé a főszerep! A Runner’s World legfrissebb lapszámán a 3 gyerekes anyukát, Tiricz Irént láthatod, aki mindössze 5 éve kezdett el futni, de azóta az egyik legeredményesebb hazai terepfutó lett. A vele készült interjúban többek között erről, és a család-karrier-futás hármasról mesélt nekünk. Ezen kívül számos izgalmas témát dolgoztunk fel, úgy mint a maraton utáni depresszió kezelését, a résztávos edzéseket, a futóiskola hasznosságát vagy épp a mobility tréninget. De olyan híres sportolókról is olvashatsz, akik munka mellett készültek fel az Olimpiára, de Bérces Edit is mesélt az élettörténetéről. Ne hagyd ki! Még több infó: www.runnersworld.hu/megjelent

595 Ft

4. Határozz meg egyéni célokat és kihívásokat!

Tervezés szempontjából a legegyszerűbb, hiszen csak tőled függ, milyen célt határozol meg önmagad számára. Például a következő hónapban PB-t futsz kedvenc útvonaladon. De dolgozhatsz azért is, hogy egy bizonyos távon gyorsulj, akár úgy, hogy felírsz távokat külön-külön cetlikre, ezeket bedobod egy sapkába és húzol belőlük. Lehet, hogy csak 5K szerepel a cédulán, de ezzel együtt sem biztos, hogy könnyű dolgod lesz. Fuss egy hónapon át minden nap egyetlen kilométerrel többet úgy, hogy első nap 1 km-t futsz. Lehet cél az is, hogy ráfekszel az erősítésre és tavaszra látványos hasizmokat építesz. Nyilván a fogyás is lehet egy személyes cél, amihez rengeteg ötletet találsz itt nálunk is.

5. Hozz létre saját FKT kihívást!

A valaha ismert leggyorsabb időt jelenti az FKT rövidítés magyarul. Sokan helyezték a hangsúlyt olyan útvonalak rekordidő alatti teljesítésére, amelyek már ismertek, de új útvonalat is lehet választani és rögzíteni ezen az oldalon: fastestknowntime.com. Itt ráadásul rákereshetsz azokra az útvonalakra is, amiket előtted már futottak és megpróbálhatod valamelyiket még gyorsabban teljesíteni. Szerintünk ez is jópofa cél!

futás télen, futócélok, motiváció, terepfutás
Forrás: Szász Norbert

6. Fogadd el a helyzetet!

A rossz hír az, hogy 2021 sokban hasonlíthat az idei évre. A jó hír pedig, hogy már nem lesz annyira sokkoló egyetlen, az idei évben már megszokott döntés, intézkedés, már nem leszel feszült, mint amikor márciusban elkezdődött ez az egész. Ne bosszankodj a bizonytalanság miatt, mert semmire nem mész vele. Fogadd el és lépj rajta túl. A futók helyzete alapvetően sokkal jobb, mint sok más szabadidős sportot űző társunké. A szabadtér nem zár be soha, a céljaidat pedig akkor is megvalósíthatod, ha nincs verseny! Szóval semmi nem szab gátat annak, hogy a következő szezonod is élvezetes és kihívásokkal teli legyen!