Borítókép: Létezik, hogy a hengerezés az agyadat is felpörgeti, nem csak az izmaidat lazítja?

Létezik, hogy a hengerezés az agyadat is felpörgeti, nem csak az izmaidat lazítja?

Forrás: getty images
Sokan gondolják azt, hogy a hengerezés maga a szükséges rossz, amit futás után kötelezően meg kell tenniük.

A saját magadon végzett miofaszciális lazítás módszere (bármilyen eszközzel való masszírozás) nem csak a mozgástartományt növeli és a fájdalmat csökkenti, hanem a Current Sports Medicine Reports című folyóiratban megjelent kutatás szerint az elmét is lecsendesíti és a teljes kontroll érzését adja át azoknak, akik alkalmazzák. Ezek a pozitív lelki változások pedig a teljesítményre is jó hatással vannak.

“Ha jobban érzed magadat, jobban teljesítesz és ha jobban teljesítesz, jobban érzed magadat. Lehet, hogy a hengerezés nem gyógyít meg egy sérülést, de megelőzésre szuper, ráadásul végig úgy érzed, a te kezedben van az irányítás."
mondja Robyn LaLone, futóedző.

A fájdalom és a görcsök mérséklésének köszönhetően a hengerezés csökkentheti a stresszhormonok szintjét, éppen ezért tartja az edző az egyik leghatásosabb regenerációs módszernek. Egyes szakértők pedig azt állítják, hogy a görcsök masszírozása egyenes úton juttat pozitív üzeneteket az agyhoz, így létrehozva az érzelmi stimulációt, ami akár gyorsabb futáshoz is vezethet.

A fent említett feltevéseket már rengeteg kutató vizsgálja, így a későbbiekben még pontosabb eredményeket kaphatunk arra vonatkozólag, hogy tényleg lelki előnyei is vannak-e az SMR-henger rendszeres használatának. Az viszont biztos, hogy az izomláz enyhítésében fontos szerepe van ennek az eszköznek!

Olvasnál még a témában?