betegség, megfázás,

Ha megfázással futok, az többet árt, mint használ?

Forrás: Getty Images/Tim Robberts
Indul a betegségszezon, egyre nő a torokfájás, a nátha miatt kihagyott edzések száma - de valóban érdemes ilyenkor parkolópályára tenni a sportolást?

Évtizedek óta sportolok, és hosszú évekig tartottam magam ahhoz, hogy betegen nem edzek - semmit. Ha folyt az orrom, kapart a torkom, kihagytam jópár napot, akár 2 hetet is az edzésből, ami után nem volt mindig könnyű a visszarázódás. Pár éve azonban egy edzőm azt mondta, ha nincs lázam - ami megjegyzem sosincs - kedvem viszont van hozzá, érdemes ilyenkor is mozogni, az ugyanis serkenti a regenerációt.

Azóta ezt tartom szem előtt, és láss csodát - 2-3 nap alatt át is megy rajtam a betegség. persze brutál orrfolyással semmi nem esik jól, de az intenzív torokfájáskor iszom egy halom gyógyteát, gyömbért eszem és igen, pálinkát iszom, súlyzózok napi 30-40 percet, és villámgyorsan kikúrálom magam.

De most lássuk, mit javasolnak a szakértők akkor, ha biztos, hogy nem a koronavírustól szenvedsz, nem észleled a klasszikus tüneteket, mint a légszomj, az ízérzékelés elvesztése, tesztet is csináltattál, ami negítv lett, inkább csak benyeltél valami jó kis felsőlégúti fertőzést, amihez orrfolyás, köhögés, torokfájás társul...

,,A megfázás az immunrendszer aktiválódásának eredménye - ez az aktiválás arra irányítja az immunsejteket, hogy a fertőzés helyére vándoroljanak, más sejteket és fehérjéket toborozzanak és termeljenek a fertőzés elleni küzdelem érdekében, és a jövőben megakadályozzák az újrafertőződést" - vallja Cordelia Carter, a New York-i NYU-Langone sportorvosi központjának igazgatója.

Más szóval, a test energiát használ fel azzal, hogy támogatja az immunrendszert a megfázás elleni küzdelemben - ez az energiamennyiség attól függ, hogy milyen típusú fertőzést akar legyőzni a szervezet.

Alapvetően egy sima megfázáskor nagyon sok futó dönt az edzések folytatása mellett, jelenleg azonban érdemes a betegség felmerülésekor kicsit várni, hogy lesznek -e további tünetek is.

Futhatok, ha megfáztam?

A szakember szerint minden ember, fertőzés, futás vagy edzés teljesen egyéni, így első körben a fenti tényezőket kell figyelembe venni. Szerinte alapvetően semmi gond azzal, ha egy kis megfázással futni megy valaki, viszont ilyen helyzetben nagyon fontos vissazvenni az intenzitásból, a terhelésből, a távból. Ha úgy döntesz, hogy futsz, azt tedd sokkal lazábban, alacsonyabb intenzitással!

A szakember szerint viszont nagyon fontos számolni azzal, hogy ha alapvetően van már egy olyan betegséged, mint mondjuk az asztma, és akarsz betegen futni, akkor válassz inkább más edzést ezekben a napokban. Az asztma ugyanis eleve hatással van a tüdőre, a betegség miatt így súlyosbodhatnak a tünetek - ezért érdemes ilyenkor sokkal alacsonyabb intenzitású edzést végezni, mondjuk jógázni vagy sétálni.

Nincs mese, kell a pihenőnap...

A "nyak-szabály" a legjobb segítség, ha nem tudod eldönteni, menj -e edzeni: ha a nyak vagy az az alatti területtel van gond: torokfájás, köhögés, mellkasi problémák, nehézlégzés, hörgőfertőzések, hidegrázás, hányás, hasmenés üti fel a fejét, akkor bizony pihenni kell futás helyett. A nyak feletti tünetek - orrfolyás, orrdugulás, nátha viszont nem igényelnek feltétlenül edzéskihagyást.

A szakember szerint fontos az is, hogy ha egy nap valamiért nem tudod biztosítani az elegendő folyadékbevitelt, ami megfelelően hidratálja a testedet, vagy nem tudod pótolni az elhasznált energiát - akkor is jobb kihagyni az edzést. Vagyis ha van egy rémesen rohanós napod, amibe csak vért izzadva férne be egy 8K-s futás, de se enni, sem inni nem tudnál eleget, inkább tedd a mozgást egy másik napra.

Ezen kívül ha általános gyengeséget, krónikus fáradtságot érzel, hasmenésed van, fájnak az izmaid, akkor sem érdemes kockáztatni.

Carter azt javasolja, hogy mérlegeld a céljaidat, hogy megéri-e a betegen elindulni edzeni, és bevállalni az ezzel járó kockázatokat. A pihenés ugyanis lehetővé teszi, hogy a test regenerálódhasson, és a fertőzések elleni küzdelemre összpontosítson, nem pedig arra, hogy energiát fordítson a fizikai aktivitásra és a gyógyulásra. Érdemes a leggyorsabb utat választani a gyógyuláshoz - még ha ez egy-két nap lustálkodást is jelent!