pihenés

6 ok, ami bizonyítja, hogy a pihenőnapok hatékonyabbá teszik a futást

Forrás: Getty Images
Megéri heti egyszer nyugton maradni.

Az igazán megszállottaknak kifejezetten nehezére esik szünetet tartani, pedig a szervezet csak profitálhat a pihenőnapból. Kevin Vincent szerint a testnek a rendszeres edzés közben szüksége van regenerációra és energia-visszanyerésre. A szakember szerint a testnek időről időre kell egy kis szünet, mert így tud alkalmazkodni az izomfejlődéshez.

Vincent elmondása szerint igénybevétel közben roncsolódnak a szövetek, ezeknek pedig időre van szüksége a regenerációhoz. Ráadásul, ha nem pihensz eleget, simán lehet, hogy összeszedsz egy komolyabb sérülést. Az alábbiakban azokat a pontokat szedtük össze, amik azt igazolják, hogy a helyes pihenéstől erősebb futóvá válhatsz.

1. Izomegészség

Mikor edzel, mikroszkopikus vágások lepik el az izomrostokat, amiknek idő kell a regenerációhoz. Legalább 36-48 órát szoktak javasolni a szakemberek, ez alatt az idő alatt, a szervezet kijavítja a "hibákat", ezáltal erősebb izmot épít.

2. Fáradásos törés

Ha egyáltalán nem szánsz időt a pihenésre, ezzel is számolnod kell, a szervezeted jelezni fogja, ha nem bírja az át nem gondolt sorozatterhelést. Érdemes arra is figyelned, hogy okosan oszd el a héten a különböző edzéseket. Egy hétfői kemény HIIT-tréning után, kedden iktass be egy lassabb futást, de akkor az tényleg legyen lassú.

3. Ínvédelem

Nagyon fontos ez is, hiszen az inak rendszere köti az izmot a csonthoz. Mivel azonban nehezen jut el hozzá a vér, több időre van szüksége a regenerációhoz.

4. Kortizol

Ha állandóan edzel, az endorfin mellett kortizol is szabadul fel, mert a szervezet nem tud különbséget tenni az örömfutás és a menekülés között. Ez akár alvászavart is eredményezhet, úgyhogy szintén érdemes elkerülni.

5. Szórakozás

Ha nem viszed túlzásba az edzést, akkor a barátaidra is több időd jut. Tölts velük egy kis időt, így a mentális egészségedet is egyenesbe rakhatod.

6. Álpihenés

Ha végképp nem bírsz magaddal, akkor is olyan mozgásformát válassz, ami kicsit ellazít. Ilyen lehet egy nagyon városnézős biciklitúra, amitől bajod biztosan nem lehet.