Borítókép: 3 dolog, amit érdemes megváltoztatnod a futásodon, ha fogyni szeretnél

3 dolog, amit érdemes megváltoztatnod a futásodon, ha fogyni szeretnél

Forrás: getty images
Közeleg a tavasz, ha pedig szeretnél még néhány kilótól megszabadulni, akkor érdemes az eddigi futásaidon kicsit változtatnod a siker érdekében.

Azt biztos tudod, hogy rengeteg kutatás bizonyította, hogy a futás az egyik legjobb, fogyást segítő mozgásforma, a következő módszerekkel pedig felerősítheted ezen pozitív hatásait.

1. Hosszabb edzések

Egy amerikai kutatás szerint ha 90 percnél többet futsz, a tested sokkal könnyebben lesz képes a zsírt üzemanyagként hasznosítani - ezért fontos, hogy heti egy hosszú futást is beiktass. Fontos, hogy ezek alacsony intenzitású, beszélgetős tempóban végrehajtott edzések legyenek, hiszen ez az ideális tartomány a zsírégetéshez. Egyébként több tanulmány is bizonyította, hogy minél tovább edzel, annál később áll vissza az anyagcseréd az edzés előtti szintre. Ha pedig 30-45 percnél többet mozogsz, kétszer annyi kalóriát égethetsz sportolás után. 60 percnél pedig ötszörösére változik ez az arány.

2. Válts magasabb fokozatra!

Az intenzív edzések kevésbé hosszúak, viszont annál hatékonyabbak zsírégetés szempontjából. Érdemes kipróbálnod az intervallum edzéseket, vagy fartleket, tempós futásokat, hetente egy-két alkalommal. A lényeg, hogy a gyors részeket tényleg maximális erőbedobással teljesítsd, a két résztáv között pedig kifújd magadat.

3. Fuss gyakrabban

Ha te is hetente 2-3 alkalommal futsz, akkor érdemes beiktatnod még 1-2 edzést. Próbáld meg úgy összeállítani a hetedet, hogy legyen benne egy hosszú futás, egy-két tempós edzés és két átlagos. Mivel többet mozogsz, több kalóriát égethetsz, a rendszeresség miatt pedig fejlesztesz az állóképességeden, akaraterődön és jobb futó is válik belőled.

Természetesen a fenti szempontok betartásának kulcsa a fokozatosság, hiszen hagynod kell időt a testednek arra, hogy alkalmazkodjon a megváltozott edzésekhez. Hetente maximum 10 százalékkal növeld a futások távját/idejét és szánj időt a regenerációra is. A lényeg, hogy egészséges maradj!

Olvasnál még a témában?