maraton, betegség, sérülés,

Hogyan folytasd a maratoni felkészülést, ha közben betegséggel vagy sérüléssel kellett megküzdened?

Forrás: Getty Images
Ha célzott maratoni felkészülés során kell akár betegséggel, akár egy kisebb sérüléssel megvívni, sem biztos, hogy végképp le kell mondani a versenyről, ám készülj rá, hogy valószínű módosítani szükséges a korábbi célkitűzést.

Már egy elhúzódó nátha is bekavarhat a felkészülésbe, ami miatt, ha nem is kell átadnod a nevezésed, de biztos, hogy visszavet a felkészülésből valamelyest. Nem beszélve arról, ha picit meghúzódik egy ín, amely ugyancsak törődést igényel és persze könnyítést vagy teljes leállást az edzésekben. Ha pár hét alatt túl vagy ezeken és még van időd visszarázódni a maratoni edzésmunkába, akkor sem lehet ilyesfajta kitérőt figyelmen kívül hagyni. A következő néhány tanács abban segít, hogy ilyen esetben, hogyan rázódj vissza, milyen új szempontokat vegyél figyelembe a felkészülés során.

Örülj, ha már futni tudsz, de ne akard ott folytatni, ahol leálltál

Térj vissza apránként az edzésekhez, közben barátkozz a gondolattal, hogy talán el kell engedned az előzetesen kitűzött célidőt, mert ahhoz már lehetséges, hogy kevés felkészülési időd marad. Próbáld élvezni a futást újra, ne rágódj egyelőre a maratoni tempón, inkább a sikeres teljesítés lebegjen előtted.

Vedd lazábban a felkészülést

Ha most elkezded nyomni az edzéseket, az a kis kellemetlen sérülés lehet, hogy visszatér, de azzal is számolj, hogy betegség után sem lesz rögtön százas az immunrendszered. Légy kíméletes magadhoz, ha még nem kellemes a futás, inkább engedd el, sétálj, túrázz helyette, lazítsd még néhány napig. Ha belefér az életedbe, vegyél ki pár napot és fordítsd a szabadságot pihenésre.

maraton, sérülés, betegség,
Forrás: Getty Images

Engedd el a tempót

A sérülés vagy betegség előtti tempó visszaállítása időbe telik. Biztos, hogy meg fogsz újra erősödni, de a visszatérés időszakában ne a tempót forszírozd, hanem a jól eső, könnyű futásokat. Arra koncentrálj, hogy a körülményekhez képest a lehető legjobb formában állj a maratoni rajtvonalhoz.

Fokozatosan növeld a futásteljesítményt és az intenzitást

Érthető, hogy minél több mindent szeretnél megtenni a siker érdekében, ha már újra tudsz futni, mindazonáltal fokozatosan növeld az intenzitást és az időtartamot figyelembe véve a maratonig előtted álló időt. Ha pedig még nincs nevezésed, csak kinézted a célversenyt, fontold meg, hogy másik időpontban teljesíted.

Gondold át a versenycélodat

Sok mindenen mentél keresztül. Légy büszke arra, hogy eljutottál a rajtvonalig, és amikor célba érsz, ne felejts el hálásnak lenni azért, amit elértél, bármilyen időt is mutasson a célkapu alatti óra. Ha nem is éred el az eredeti célodat most, nem kell elengedned az álmaidat, pihend ki a versenyt és folytasd az edzésmunkát.

Ha a sérülésed túlterhelésből következett konzultálj edzővel a felkészülésről

Akár egyszeri alkalommal, akár hosszabb távú elköteleződéssel is fordulhatsz edzőhöz, ha eddig egyedül raktad össze a futásaidat. Egy jó szakember sok segítséget tud abban nyújtani, hogy a lehetőségeidet optimálisan aknázzátok ki és valóban megszülessen a vágyott célidő. Egy betegség vagy sérülés kezelése és a gyógyulás folyamata átírhat sok mindent, de az edzések és a felépülés megfelelő megközelítésével idővel újra egészségesen gyűjtheted a kilométereket, hogy aztán a következő versenyt megelégedéssel teljesítsd.