has, férfi,

Tökmindegy, mennyit hasazol, egyetlen dolog számít, ha hasizomedzést végzel!

Forrás: Unsplash/Kal Visuals
A lapos hasnak több titka is van: fontos a genetika, az étkezés, és persze a hasizom edzése. Ez utóbbinál azonban van egy dolog, ami mindennél többet nyom a latba!

Ha hetente több 10, akár 100K is van a lefutott távjaid között, akkor biztosan nem kell bemutatni mondjuk a helyes hasizomedzés legfontosabb szabályát. Ám sok kezdő még mindig nincs azzal tisztában, hogyan fordulhat elő, hogy heti többször edz, valamennyire figyel az étkezésére, ennek mégsincs nyoma a hasizmain.

Tévhit, hogy legalább 1 órát kell edzeni, hogy érjen valamit a dolog: mint mindenben, itt is sokkal inkább a minőségen, semmint a mennyiségen van a hangsúly. Mindegy, mit sportolsz: ha mondjuk heti 4 órát szánsz olyan testmozgásra, ahol épp csak elfáradsz, nem adsz bele mindent, mozogtál, de nem edzettél, az kevésbé hatékony, mintha heti 3 alkalommal 30 percig kőkeményen odateszed magad.

1000 Edzéstipp futáshoz

1000 Edzéstipp futáshoz

Ha elszántad magad, már meg is tetted a legfontosabb lépést a futóvá váláshoz. Amire ezen kívül szükséged lesz, azt mind megtalálod a Runner’s World első könyvében. 1000 tippünk végigvezet az első lépéstől az első versenyig vezető úton.

 

1990 Ft

2490 Ft

A hasizomgyakorlat remek példa erre: 5 perc hasizomerősítés alatt is piszkosul el lehet fáradni a megfelelő gyakorlatokkal, de ha nem a jó gyakorlatokat választod, lehet, hogy még 15 perc hasazást sem fogsz megérezni.

Szerencsére a hasizom az a terület, amit nem csak kifejezetten hasizomgyakorlatokkal, például plank pózokkal lehet erősíteni: rengeteg féle edzés alatt aktívan dolgoznak, kezdve a futástól a felhúzásig. Így semmi gond nincs azzal, ha nem iktatsz be minden egyes edzés végén hasazást: ha teremben dolgozol izomcsoportokra, egyik nap lábnap van, aztán jönnek a karok vagy a core területe, szinte mindig edzed a hasizmokat is.

Variálj!

Van viszont egy nagyon fontos szabály: ha az edzés végén helyet kap egy pár perces, intenzív hasizom erősítés - ennyi bőven elég, ha minőségi edzést végzel - akkor variáld a gyakorlatokat, még akkor is, ha van, amit ki nem állhatsz. Ne mindig ugyanazt a 3 plank-variációt végezd el, mert akkor fennáll az esélye, hogy a hasizmok egy bizonyos része sokkal erősebb és fejlettebb lesz a többinél. A klasszikus plank pózok mellett mindenképp iktass be oldalra fordulós plank variációkat, alhas gyakorlatokat, csavarásokat - hogy a külső és belső ferde hasizmok is erősödjenek. Emellett pedig elengedhetetlen a hátizmok erősítése, ha erős hasizmokat szeretnél.

edzés, hasizom,
Forrás: Unsplash/ Jonathan Borba

Amiatt pedig ne aggódj, hogy nem jut mindig elég idő hasazni: állíts össze, vagy kérd ki edző segítségét olyan gyakorlatokról, amik a has minden területét edzik, és arra figyelj, hogy ezeket változatosan, mindent beleadva végezd.

Ne feledd: 5 perc is bőven elég a has edzésére, ha ügyesen csinálod!