sport, edzes,

Edzés karanténkilóstul, sok hónap kihagyás után fitneszteremben – ezekre figyelj a személyi edző szerint

Forrás: Unsplash/juan pablo rodriguez
Több, mint fél év után bizonyos feltételekkel újra megnyitottak a konditermek még több ember számára, így várhatóan ismét megnő a kedv az edzés iránt. De mik az alapszabályok, ha újrakezdőként belevágunk?

A futás szerencsére mindig itt volt nekünk, hiszen télen-nyáron mehettünk és mehetünk is a szabadba sportolni. Sokan azonban jobban kedvelik a kondizást, a csoportos órákat, és rengetegen vannak, akiknek különféle okokból az otthoni edzés nem lett a szíve csücske.

Most azonban lassan eltűnik az összes kifogás, sokkal többen látogathatják a konditermeket, és mivel ez épp tavasz végére esik, a felszaladt karanténkilók és a bikiniszezon közeledése miatt remélhetőleg a szokottnál is nagyobb lesz a kedv a sportolás iránt.

De hogyan érdemes belevágni, ha fél évig csak a távirányítót és a pizzásdobozt emelgettük a kettlebell helyett?

Nagy Amarilla személyi edző, gerinctréner szerint a legeslegfontosabb tényező a fokozatosság – az, hogy egy viszonylag hosszabb kihagyás után igenis lassan, fokozatos terheléssel kezdjünk bele újra a sportolásba. Ezzel egyrészt nem terheljük túl az izmokat, ízületeket, másrészt a sérülések esélyét is jelentősen csökkenthetjük.

,,Edzéstől függően először is fontosnak tartom a hosszabb, legalább 10 perces bemelegítést. Kondizás előtt ideális az ellipszis tréner vagy emelkedőn egy tempósabb séta a futópadon. Ez után viszont eleinte azt javasolnám, hanyagoljuk a kifejezetten izomcsoportokra való edzést: vagyis semmiképp se kezdjünk rögtön lábnappal, aztán meg bicepsz-tricepsz edzéssel, hanem eleinte teljes testes edzéseket tartsunk. Nyilván nagyon sokat számít az, milyen a sportmúltunk, és mennyit hagytunk ki, de eleinte akkor is nagyon fontos a test szoktatása a sportoláshoz.

Itt fontos megjegyezni, hogy aki átesett a koronavíruson, az lehetőleg orvosi kontroll után térjen vissza az edzéshez.”

edzés, mozgás,
Forrás: Unsplash/ Charlotte Karlsen

Zsírégetés, formálódás – legyen meg a cél

,,Ha tanácstalan vagy, hogyan vágj bele újra az edzésbe, javaslom, legalább eleinte, hogy kérd ki személyi edző véleményét, aki egy visszatérő edzéstervet is ír, ami jelentősen megkönnyíti azt, hogy a test normál ütemben szokjon vissza az edzésekhez. Ha a fogyás a fő cél, mert az otthonlét nyomott hagyott rajtunk, a pulzusmérő óra rengeteget segíthet, hiszen ezzel tudjuk kontrollálni, hogy a zsírégető zónában dolgozzunk.”

Mikor tér vissza a régi formám?

,,Az otthonlét alatt sokaknál kisebb vagy nagyobb súlytöbblet alakult ki, ám ezt megfelelő táplálkozással és mozgással le lehet dolgozni. Ha most súlyfelesleggel kezdünk edzeni, a fokozatosság ismét csak nagyon fontos, de általánosságban azt mondom, heti 3 edzéssel számolva az első 1-2 hét legyen bevezető edzés, átmozgató gyakorlatok, kis súlyok – aztán lehetünk fokozatosan kicsit bátrabbak. Teljesen egyénfüggő, kinek mikor tér vissza a régi terhelhetősége: van, aki genetikailag olyan szerencsés, hogy nagyon hamar visszajön a kihagyás előtti állapot, másoknak ehhez több idő kell. De minél gazdagabb a sportmúlt, annál könnyebben jön vissza az elvesztett állóképesség illetve izomzat. Amikor pedig ez megtörténik, akkor javaslom, hogy vissza lehet térni az izomcsoportok külön terheléséhez.”

Runner’s World melléklet 2019 Futóchecklist egész évre, minden évszakra (digitális verzió)

Runner’s World melléklet 2019 Futóchecklist egész évre, minden évszakra (digitális verzió)

 

395 Ft