pulzus,nyugalmi pulzus,edzés

3 dolog, amit tudnod kell a nyugalmi pulzusodról

Forrás: Getty Images
Most őszintén: te tisztában vagy azzal, mennyi a nyugalmi pulzusod, és ez a szám milyennek számít az átlaghoz képest? Ha sokat sportoltsz, és tényleg komolyan veszed az edzést, akkor itt az ideje ezeket kideríteni!

Azt sejted, hogy a sprinteknél vagy a zsámolyra felugrásnál az egekben van a pulzusod, csak úgy, mint amikor a munkahelyen a főnök beszélni óhajt veled, vagy épp a párodtól kapsz egy "beszélnünk kell" üzenetet. De azt tudod, mekkora a pulzusod, amikor 100 százalékban nyugodt vagy?

Lássuk, mit is kell tudni erről a remélhetőleg nálad is nagyon alacsony számról!

Ennyi az egészséges nyugalmi pulzus

A nyugalmi pulzus azt a számot jelenti, hogy mennyit ver a szíved 1 perc alatt akkor, amikor maximálisan nyugodt vagy. Ezt érdemes reggel, még az ágyból kikelés előtt megmérni. Ez a szám sok mindent elárul az általános egészségi állapotodról - minél alacsonyabb, annál jobb! Hiszen ez azt jelzi, hogy a szív erős és egészséges. A megfelelő nyugalmi pulzusszám 60-100 közé esik, de a nagyon edzett futóknak sokszor 40 körül mozog.

Számold ki a nyugalmi pulzusodat!

Országonként is változik ez a szám

A Fitbit kutatói korábban 15 országot vizsgáltak a nyugalmi pulzus szempontjából. A kutatások során kiderült, hogy Amerikában és Szingapúrban a legmagasabb, 65.9 ez a szám, ám az olaszoknál csak 61.8 a nyugalmi pulzus. Az eredmény nem véletlen: az amerikaiak közudottan stresszesebbek, többen küzdenek súlyproblémákkal és helytelen étkezési szokásokkal, mint az olaszok. A kutatást végzők szerint bár csak kevésnek tűnik a különbség a két ország lakóinak nyugami pulzusa között, ez a szám valójában igenis sok, és nagy hatással van a társadalom egészségi állapotára.

pulzus,nyugalmi pulzus
Forrás: GettyImages
Ezt fontos tudnod a pulzusodról!

Csökkenthető a nyugalmi pulzus

Scott McLean professzor, a Fitbit szakértője szerint a magas nyugalmi pulzust általában a stressz, az alváshiány, a súlyproblémák, a mozgásszegény életmód, a dohányzás és a kevés folyadékfogyasztás okozzák. De ezen a számon lehet dolgozni, méghozzá azt kell eléri, hogy a szíved erősebb legyen. Ez is egy izom, amit edzeni kell, és ehhez bizony a kardiózás tökéletes választás. A szakértő szerint ehhez extrém terhelés sem feltétlenül szükséges, egyszerűencsak minden nap tenni kell érte.

A Fitbit kutatásából az is kdierült, hogy 40-49 éves kor között a nyugalmi pulzus megemelkedik, később viszon csökken ez a szám. Azt pontosan nem tudni, hogy ennek a növekedésnek, majd a csökkenésnek mi az oka, de a legvalószínűbb az, hogy a szív működése változik a kor előrehaladtával. Érdekesség még, hogy a nőknek általában kicsit magasabb a nyugalmi pulzusuk, mint a férfiaknak, aggodalomra azonban semmi ok: ezt a szív mérete és a hormonok okozzák.