pulzus,pulzuskontroll

Tippek azoknak, akik pulzuskontrollos edzésekkel készülnének a versenyre

Forrás: getty images
Olvasónk maratonra készül, az órája edzéstervét követi, a pulzuskontroll elveit betartva. A következő kérdéssel fordult szakértőnkhöz, Fülöp Tiborhoz:

Kedves Tibor!

45 éves vagyok. Mindig aktívan éltem, mindig mozogtam. 3,5 éve rendszeresen futok, hetente 3-4 alkalommal. Már 10 éve nagy híve vagyok a pulzuskontrollos edzésnek. Jelenleg az órám heti 4 futásos edzéstervét követem. 70-80% közötti terheléssel futva 6:30-as kilométereket futok. Az edzéstervem szerint, ha ezt így folytatom, akkor 4 órán belül le tudom futni a maratont (5:36 perc/km), viszont én ezt nagyon gyorsnak találom. Tavaly az ajánlást követtem, és nagyon el is futottam az elejét a versenynek. Nagy segítség lenne, ha pulzusterhelésben tudnék gondolkodni. Mit tanácsol?

Köszönettel,
Árpád

SZAKÉRTŐNK, FÜLÖP TIBOR VÁLASZA:

Kedves Árpád!

Nagyon örülök, hogy régóta pulzuskontrollal fut. Viszont én egy kicsit más megvilágításba helyezném a kérdést.

A teljesítőképesség nem csak a keringéstől, hanem jelentős mértékben az anyagcsere-folyamatoktól, vagyis az energiaszolgáltatástól függ. Különösen nagy jelentősége van ennek a maratoni távnál. Mivel a szénhidrátkészlet nagyjából 1.5 órára elegendő energiát biztosít, így a zsíranyagcsere működésének hatékonysága a hosszútávú állóképességi teljesítmény egyik kulcsa.

Az intenzitást ehhez képest kell meghatározni, így a pulzus célzónákat is ennek ismeretében lehet kötni a laktátküszöbhöz (LT) illetve az individuális anaerob küszöbhöz (IAS). Hogy ez a maximális pulzus hány százalékánál van, egyénenként változó, a keringés illetve az anyagcsere edzettségétől, és az egyén adottságaitól függően. A küszöbök megállapítása egy teljesítménydiagnosztikai vizsgálattal, elsősorban az ún. laktátméréses lépcsőteszttel lehetséges.

A saját zónák ismeretében már lehet értelmezni a gyorsulás folyamatát, az edzésperiodizáció és az elvégzett edzésmunka ismeretében pedig a fejlődés ütemét, valamint eghatározhatjuk a várható célidőt, és ezáltal a tempómegválasztás is lehetővé válik.

Jó versenyzést, sikeres célba érést kívánok!

Üdvözlettel

Fülöp Tibor

NEKED IS VAN KÉRDÉSED TIBORHOZ? ITT FELTEHETED NEKI! A TÖBBI SZAKÉRTŐNKKEL PEDIG AZ ALÁBBI LINKRE KATTINTVA ISMERKEDHETSZ MEG!