terepfutás,séta,gyaloglás,futás és séta

A terepfutás magában hordozza a gyaloglást is – és ettől még igenis (terep)futó vagy!

Forrás: Getty Images / Kai-Otto Melau
A séta és a terepfutás elválaszthatatlan páros. A világ legjobb terepfutói is gyalogolnak olykor.

Nélkülözhetetlen a hatékonyság, az optimális átlagsebesség és az erőnlét szempontjából, még ha a magazinok címlapján azt látod, hogy a sziklás, meredek emelkedőn gyönyörű futómozgást mutatva halad a futó.

Arról nem is beszélve, hogy egy rendes, ütemes gyaloglás olykor gyorsabb és hatékonyabb haladást tesz lehetővé, mint a futás.

A terepfutás, a különböző adottságú terepviszonyok miatt, többféle mozgásforma jelenlétét igényli. Vannak mászós, kapaszkodós, sziklás útvonalak, amelyeken kötelek, láncok segítségével lehet végigmenni (nyilván futásról nem beszélhetünk ilyenkor) és vannak az egészen letisztult erdei dózerutak, amelyeken viszont irgalmatlan tempót lehet diktálni, ha kellő lejtése van. De e két véglet között is rengetegféle útvonal létezik: gyökeres, változó méretű köves, kanyargós single track, oldalazós rézsű, füves rétek, benőtt keskeny ösvények…ezeken más és más technikával lehet / kell hatékonyan futni, haladni.

terepfutás,séta,gyaloglás,Kilian Jornet
Forrás: Kilian Jornet Facebook oldal
Kilian Jornet a skóciai Salomon Glen Coe Skyline versenyen, 2017-ben.

De általánosságban elmondható, hogy bizonyos útvonalakon minden futó gyalogol.

A 2019-es Western States-en a negyedik helyen célba érő Matt Daniels számos nehéz részen „futott” leggyorsabb szakaszidőt, úgy, hogy közben valójában sétált, mégsem mondanánk azt róla, hogy letúrázta a versenyt. Matt ráadásul 4 percen belüli 1 mérföldet fut, tehát kifejezetten gyors futónak nevezhető. Az ő sétatempója, másnak jó, ha futva tartható.

Az eredeti cikk szerzőjének 68 éves édesanyja terepfutó, májusban súlyos agyvérzést szenvedett. Ma, néhány hónappal később, azonban erősebb, mint valaha. Ez számára elsősorban gyaloglást jelent és csak némi futást, különösképp a kevés kockázatot rejtő szakaszokon.

A 2014-es hegyi futó világbajnokságon, egy 12 kilométeres versenyen a hegynek felfelé a teljes olasz csapat gyalogolt, mondjuk olyan iramban, ahogyan futva sem igen lehetett volna velük lépést tartani. De sétál – a teljesség igénye nélkül – Jim Walmsley, Kilian Jornet, Courtney Dauwalter, vagy akár Clare Gallagher, ha úgy kívánja az útvonal.

Milyen az, amikor te sétálsz?

Ebben a sportban a séta mindenütt jelen van. De sok amatőr terepfutó számára inkább zavaró a séta, semmint elfogadott része a mozgásnak. Amikor elmész egy igen sok szintkülönbséget tartalmazó terepfutóversenyre, óhatatlanul is szembesülhetsz olyasmi átlagtempóval, ami, ha szigorúan vesszük a futás tempóját, inkább túrának tekinthető. „Legyalogoltam az egészet, felfelé semmit nem futottam” – mondja az elégedetlen (terep)futó – ugye? Pláne, ha egykor inkább aszfalton, síkon futottál, nehéz elfogadni a sétatempót. Talán még szégyenkezel is miatta.

Egyes „séták” jobban elfogadottak, mint mások. Például egy erős, felfelé menet a Vadállókövekhez komoly kihívást jelent sokak számára, azonban magam is úgy láttam az UTH utolsó 30 km-én, hogy számos szakaszon – mondjuk – illet volna futnom, de mindenképpen hasznos lett volna a gyorsabb célba érkezés miatt. Persze Kipchoge alá is lehet olyan útvonalat tenni, ahol maga is jobbnak látná, ha inkább gyalogolna…

Szóval azért, mert gyalogolsz egy terepfutóversenyen, ne érezd magad rosszul, ne gondold azt, hogy nem vagy futónak nevezhető!

terepfutás,futás,gyaloglás,Courtney Dauwalter
Forrás: Courtney Dauwalter
Courtney Dauwalter a tavalyi Western States és az idei UTMB női első helyezettje.

Sőt, érdemes a gyaloglást is fejleszteni, a gyaloglás során aktív izomzatot erősíteni. Sétálj céltudatosan, hogy gyorsabban haladj, ha gyalogolsz. Hajolj kicsit előre, használd a karjaidat, ha úgy érzed, kombináld a gyaloglást a kocogással, ez is erősít. Sétálj rendszeresen, hogy ez a készséged is fejlődjön. Hiszen ahogyan a futás, a gyaloglás is fejleszthető. Ráadásul, ha sérülés miatt hosszabb kihagyásra kényszerülsz futóként, simán lehet, hogy sétálni, gyalogolni, gyors gyalogolni még tudsz, ez segíthet abban, hogy megőrizd a formád, a keringésedet dolgoztasd és lelkileg is jó, ha kijutsz a szabadba.

A séta, a gyaloglás ténye önmagában nem jelenti azt, hogy nem vagy (terep)futó, sőt, ahhoz, hogy terepfutóvá válj el kell fogadnod, hogy sétálsz is az edzések és a versenyek során, hiszen máskülönben nem érnél célba, nem tudnád teljesíteni a kitűzött célt. Az útvonal változatossága adja a haladás ritmusát, a futás/gyaloglás kombinációját, egymástól nem választhatók el, az egyik a másik nélkül nem létezik! Ezért és így vagy terepfutó!

A cikk eredetije a Trail Runner Magazin oldalán jelent meg.

A kapcsolódó galériában csodaszép futóterepekben gyönyörködhetsz!