edzes, futas,

A pandémia óta sokkal többen futnak, a célok viszont nagyon mások, mint korábban

Forrás: Pexel.com/Samuel Silitonga
Ha volt valami, amire kifejezetten pozitív hatással volt a pandémia, akkor az az emberek futókedve: sosem látott mértékben nőtt az utóbbi hónapokban a futók száma.

A pandémia alatt a sportolási lehetőségek igencsak korlátozottak voltak, az otthoni, a 4 fal közötti edzésen kívül a futás maradt az a mozgásforma, ami a legtöbb országban megoldható volt. Itthon szabadtéri sportoláshoz maszkot sem kellett húzni, a kijárási tilalom óráin kívül egész nap megoldható volt a futás, így nem meglepő, hogy itthon és külföldön is rengetegen kezdtek bele.

A RunRepeat.com felmérését Nicholas Rizzo ismertette: a kutatás szerint a jelenlegi futók több, mint egynegyede a pandémia alatt talált rá erre az edzésmódszerre. A felmérésben 3961 jelenleg is futó személyt vizsgáltak aszerint, hányan kezdtek futni a járvány idején, mi motiválta őket, mennyire tervezik, hogy részt vegyenek versenyeken, és miben különböznek azoktól, akik a COVID előtt kezdtek sportolni.

De lássuk a számokat: a 3961 jelenlegi futóból 28.76% kezdett bele a futásba a pandémia idején, 71.24% "régi motoros" volt, ők a járvány előtt is futottak.

A versenyzési kedv nagyon változó

Abból is látszik, hogy az újonnan futók leginkább a sport, a feszültség leadása miatt kezdtek bele a futásba, hogy a válaszok alapján nem a versenyzés az elsődleges céljuk: mindössze az új futók 50.04%-a tervezi, hogy a következő 1 évben futóversenyen vegyen részt, 20.67%-uk egyáltalán nem tervez semmiféle megmérettetésen részt venni. A régi futóknál a versenyzési kedv viszont 63.08%-os.

Abban is látványos eltérések vannak, hogy milyen jellegű versenyeken vennének részt a régi és az "új" futók: a pandémia óta futni kezdők 68.42%-a menne el személyesen futóversenyre, a régebben futóknál ez a szám 85.34%. Ám az új futók 31.58% virtuális versenyen örömmel indulna, ez pedig azt mutatja, hogy ez a csapat 115.37%-al lelkesebb az online megmérettetésekkel kapcsolatban, mint a régebb óta futók.

sport, futás,
Forrás: Pexels.com/Pixabay

A futók motivációja is nagyon eltérő

Egyértelmű, hogy a pandémia óta futók zöme az egészsége miatt kezdett bele az edzésbe: egészen pontosan 72,78% elsősorban a fizikai jólét és a testmozgás általános előnyei miatt lett motivált, míg a pandémia előtt 18,03% -kal kevesebben kezdtek bele ebből az okból a futóedzésekbe.

Runner’s World melléklet 2017 Hogyan lépj szintet a futásban 67 tipp 16 oldalon a bemelegítéstől a teljesítményfokozásig (digitális verzió)

Runner’s World melléklet 2017 Hogyan lépj szintet a futásban 67 tipp 16 oldalon a bemelegítéstől a teljesítményfokozásig (digitális verzió)

 

395 Ft