futni, melegben,

8 tipp, hogy ne utáld meg örökre a melegben futást

Forrás: getty images/Peopleimages
Te hogy állsz a nyári futásokkal? Imádod őket, vagy százszor inkább mész futni a hűvösebb hónapokban?

Amíg nem futottam rendszeresen, abszolút úgy gondoltam, én tavaszi-nyári futó vagyok, mert ki akarna 0 fokban, nyakig beöltözve a szabadban edzeni? Azóta sok víz lefolyt a Dunán, az elmúlt telet végigfutottam, és jelentem, teljesen beleszerettem a téli futásokba - ám a hőségben már kevésbé van kedvem belekezdeni az edzésbe a szabad levegőn.

Persze ez sosem kedv kérdése - csinálni kell, és kész. Ha nem vagy különösebben gyakorlott nyári futó, akkor segítünk picit, mikre figyelj mindig oda, ha nem akarod végérvényesen megutálni a melegben futást!

Legyen nálad folyadék!

Lehet, hogy alapesetben 10K alatt nem viszel magaddal a futáshoz innivalót, ám a nyár, a hőség egészen más. Ha ugyanis nem figyelsz a folyadékpótlásra, könnyen felüti a fejét a szédülés, fejfájás, hányinger. Ha nem izzadsz a nyári futáskor, az valószínűleg azt jelenti, hogy nem vagy kellően hidratált, így fontos, hogy edzés közben elkortyolj némi vizet vagy sportitalt.

Patrick Reagan ultrafutó persze az igazán hosszú távokban gondolkodik, de ő azt javasolja, óránként legalább 6 deci folyadék és 200 kalória bevitele szükséges, ha melegben edzel. A palackodat futás előtt tartsd a hűtőben, hogy minél lassabban melegedjen fel!

Fontos, hogy okosan étkezz futás előtt!

Ha nem eszel a nyári edzés előtt, még sokkal keményebbnek, megterhelőbbnek tűnik majd a futás. A megfelelő üzemanyag biztosítása kulcsfontosságú az extrém melegben gyakori izomgörcsök, hőgörcsök és hőkimerülés elkerülése érdekében. Egy banán mogyoróvajjal? Szuper opció!

Ne viselj pamut ruhákat!

Legyen légáteresztő - ez a legfontosabb! Lehetőleg ne viselj pamutot, főleg, ha párás környezetben élsz. A pamut ugyanis megtartja a testből kilépő hőt, megtartja az izzadságot, nem vezeti el, és még sokkal melegebbnek érzel benne mindent. A futáshoz tervezett szintetikus ruhák ezerszer jobb opciók! Ja, és ha tudod, a fekete holmikat is hanyagold!

Használj naptejet - mindig!

Jó persze, ha sötétben mész futni, akkor nem kell, de egyébként kora reggeltől érdemes felkenni a fényvédőt, még akkor is, ha sokat futsz árnyékban. A bőr védelme az egyik legfontosabb dolog nyáron - futáskor különösen!

futni, edzeni
Forrás: Unsplash/Maarten van den Heuvel

Jól tervezd meg, hol és mikor futsz!

Ha nyáron, délidőben indulsz futni, nem valószínű, hogy a nyári futás lesz a kedvenc időtöltésed - és ezen még a vizezett baseballsapka és a folyadék sem fog segíteni. Ha nem vagy tapasztalt futó, akkor pláne figyelj oda, milyen útvonalon és mikor edzel kint. A kora reggel és az este a legalkalmasabbak a futásra, és próbálj olyan terepet vagy futópályát találni, ami bővelkedik árnyékos részekben!

Lassulj le kicsit!

Télen lassabban indulsz futni, hogy legyen ideje a testnek megszokni a hideget. Nyáron viszont te akarsz majd lassabban kezdeni, hogy megszokd a nagy meleget. Sőt, a meleg hónapokban az is jó trükk, ha futás előtt már 15-20 percet kint töltesz a melegben - bemelegítéssel, dinamikus nyújtásokkal, hogy könnyebben megszokd a hőséget. Adj magadnak időt - a tempó is simán lehet, hogy lényegesen lassabb lesz a szokottnál a meleg miatt, de ne add fel! És ne feledd, hogy MINDENKI lassabban halad a melegben. Ez tudományos tény!

Ha kell, tarts szünetet!

Ne érezd rosszul magad attól, ha többször meg kell állnod sétálni a nyári futások során. Ha szédülsz, pláne ivás mellett is, akkor különösen figyelj oda a test jelzéseire!

Ne csak idd a vizet!

A testhő csökkenéséhez az is hozzájárul, ha vizezed magad kívül is futás során. Vizes sapka, vizes csuklószorító, törülköző a nyakba - rengeteget számítanak!

Végül a legfontosabb dolog: ismerd magad, és a határaidat! Semmi, de semmi nem fog történni, ha a tervezett távnál kevesebbet futsz, mert egyszerűen nem esik jól melegben futni. Persze vannak pontok, amiken át kell lendülni, de ismerd a tested annyira, hogy tudod, hol AZ a határ, amit kár lenne átlépni!

Runner’s World 2020/01 (digitális verzió)

Runner’s World 2020/01 (digitális verzió)

Mindegy, hogy már évek óta futsz, vagy csak most kezdesz bele, a legfrissebb lapszámunk nagy lendületet adhat az edzéseidhez. Híres hazai futók mondják el, miért is érdemes ezt a sportot választani, ők mit szeretnek benne a legjobban! Sokan azért kezdenek el futni, mert valami lelki probléma elől menekülnek, és ők sokszor meg is kapják, hogy „de nem futhatsz el a bajok elől” – és ez így is van, viszont attól még a futás rengeteget segíthet! Olvashatsz motiváló történeteket, bemutatunk különleges futóversenyeket, és arról is szót ejtünk, érdemes-e mindenkinek edző segítségét kérni, mik a legfontosabb étrendkiegészítők, hogyan lehet jól megtervezni a futóévedet vagy épp milyen célokat ajánlott meghatározni.

További információ: www.runnersworld.hu/megjelent

595 Ft