futás,futás télen,téli futás

7 tanács, hogy a téli futás ne fájjon annyira

Forrás: Getty Images
Vannak, akik imádnak télen futni, és a mínusz 15 fok sem zakkantja meg őket. Ha te nem tartozol közéjük, olvass tovább, és neked is könnyebben megy majd!
  1. Ha tényleg nagyon nehezen veszed rá magad, szervezz rá egy jó programot. Például, beszéld meg egy ismerősöddel, hogy együtt futtok, majd utána beugrotok bruncholni valahova. (Persze, ebben az esetben legyen a zsebedben egy pillekönnyű cseretrikó, hogy ne az izzadtban ülj ott.) De lehet ez bármilyen más jutalom is, a lényeg, hogy valami számodra motiváló dolog.

  2. Programozd magad át fejben, azaz ne ilyenkor akarj a tempódon javítani, az sem baj, ha néha szinte már csoszogsz. Gyűjtsd a kilométereket, mozogj, ahogy jól esik!

  3. A megfelelő futócipő elengedhetetlen. A nyári, légáteresztő darabok helyett vízlepergetősben fuss, mert nincs is rosszabb annál, mint amikor csuromvizes lesz a zoknid már az első kilométer után!

  4. Úgy öltözz, mintha melegebb lenne, azaz adj hozzá 10 fokot a kinti hőmérséklethez, és úgy öltözz fel. Futás közben a tested hőt termel, és ha túlöltözöl, folyik majd rólad a víz, ami kihűlve egyenesen egy jó kis megfázáshoz vezet, ráadásul nem is komfortos.

  5. Úgy a legjobb, ha icipicit bemelegítesz még otthon, vagy a lépcsőházban (de csak annyira, hogy ne melegedj ki túlzottan), majd a bemelegítés második felét már kint végzed el. Így nem fázol meg, és az izmaidnak is jót teszel.

  6. Használd ki a szelet! Induláskor fuss szembe szélben, és alakítsd úgy az útvonalat, hogy hazafelé legyen hátszeled. Ez a futást is megkönnyíti, és jobban is esik majd, ha kimelegedve nem az arcodba csap a jéghideg szél.

  7. Futás után ne nyújts le azonnal, hanem vegyél egy forró fürdőt, és utána, bent a melegben nyújtsd le az izmaidat. Így elkerülheted a sérüléseket, és még jobban is esik majd!

Sikeres téli futásokat kívánunk!