futás,alapozás

Téli álom helyett: így vágj bele az alapozásba

Forrás: Getty Images
Bizony, majd télen sem kell abbahagyni a futást, hiszen nagyon fontos időszak az alapozás szempontjából, és csak pár dologra kell odafigyelni, hogy ne betegedj és sérülj le!

Az alapozás alatt érdemes több alacsony intenzitású, egyenletes futást beiktatni, mely által az alapállóképesség fejlődik (e nélkül a gyorsító edzések sem lesznek igazán hatékonyak). Ilyenkor kerülendőek a kemény résztávos edzések, hiszen a hidegben nő a sérülésveszély. Helyette jók lehetnek a fartlek edzések és hegyi futások, ahol váltakozó az intenzitás.

Ha magadnak állítod össze az edzésprogramodat, a fenti alapelveket érdemes megfogadni a téli, hideg időszakban. És ez a pár hónap a legjobb arra is, hogy az izmaidat megerősítsd: a saját testsúlyos erősítések, TRX-tréning kiváló ehhez, de a jóga és pilates is nagyon hasznos. Egyáltalán nem baj, ha télen kicsit eltolódik a hangsúly, és több keresztedzést végzel, mint nyáron!

Amennyiben van rajtad egy kis pluszkiló, az alapozás a legjobb időszak ennek leadására, hogy a versenyeket könnyebben kezd, ezáltal a futás is könnyebb lesz, te pedig gyorsabb! Ehhez a táplálkozásodban kell változtatásokat eszközölni, erre itt és itt találsz tippeket.

A téli futástól nem kell félni, arra ügyelj, hogy ne öltözz túl, mert futás közben 10 fokkal többnek érzed a hőmérsékletet. A legnagyobb hidegekben a füledet és torkodat mindenképpen védd, az edzés végeztével pedig mindig azonnal cseréld le az átizzadt ruháidat. A bemelegítést és nyújtást pedig beltéren végezd el, ne kint a hidegben!

Jó alapozást mindenkinek!