terepfutás, kezdő terepfutó, hegyifutás, edzéstippek,

6 jótanács alkalmi terepfutók számára

Forrás: Getty Images
A terepfutás műfaja nem csupán a legelkötelezettebbeké, bárki számára nyitott a lehetőség bármikor!

Ha te is azok közé tartozol, akiknek még kisebb a rutinja terepen, mert csak elvétve jutsz el, fontold meg a következő javaslatokat, melyek abban segítenek, hogy jó élményekkel gazdagodj az ösvényeken eltöltött idő során.

1. Figyelj jobban a lábaid elé!

Ha egy városi parkban, vagy atlétikai pályán futsz, lényegében bárhová nézhetsz, mert biztos lehetsz benne, hogy a lábaid elé nem gördül semmilyen akadály. Ha azonban erdőben futsz, mindig legyen ott a fejedben, hogy kövek, gyökerek, botok és egyenetlen talaj is nehezítheti a haladást, ezért érdemes a fókuszt leginkább a lábaid előtt tartani, máskülönban hamar orra bukás lehet a futás következménye.

2. Készülj a tájékozódásra!

Alapvető, hogy ha nem ismered az útvonalat, valamilyen térképalkalmazás legyen a telefonodon, ám arra is gondolni kell, hogyha nincs térerő, akkor hiába a működőképes telefon. Ilyen esetekre - kevés tájékozódási rutinnál és útvonalismeret híján - a papíralapú térkép nyújthat megbízható megoldást.

3. Legyen a körülményekhez alkalmas felszerelésed!

A hazai terepútvonalak között is van olyan, amely igencsak távol esik lakott településtől, tehát sem egy hirtelen lezúduló zápor, feltámadt viharos szél, vagy tikkasztó kánikula miatt keletkező problémát nem biztos, hogy egyszerű orvosolni, ha zsebre tett kézzel indulsz terepre futni. Ne sajnálj elvinni legalább valamilyen minimális felszerelést, benne folyadékkal, némi élelemmel, telefonnal, térképpel, esőkabáttal.

terepfutás, edzéstippek, motiváció, futás terepen,
Forrás: Getty Images

4. Próbáld ki, milyen terepen versenyezni!

Főleg azok számára jó lehetőség, akik bizonytalanok abban, hogy egyedül nekivágjanak az erdőnek. Versenyen többedmagaddal fogsz futni. A pálya jelölt lesz, a térkép otthon maradhat, frissítésből is elég kevesebb, mintha edzésre indulnál. S bár versenyen is figyelned kell az ösvényt és az útvonalat, de olyan szolgáltatásokat kapsz, amik miatt jóval egyszerűbb a folyamat, mégis sok tapasztalattal lehetsz gazdagabb, no és versenyezni sem kell kötelezően egy futóversenyen.

5. Csökkentsd az elvárásait!

Ez igaz edzésre és versenyre is. Egy órát szoktál futni síkon az edzéseid során? Nyugodtan menj el ugyanennyi időre terepre, de készülj rá, hogy kevesebb kilométerrel fogod zárni a futást. A korábban, síkon futott PB-ktől messze elmaradsz majd, ám fejlődésed mégsem lankad, sőt számíthatsz rá, hogy síkon is erősödni fogsz.

6. Ha tudsz, indulj társsal!

Persze egyáltalán nem azért kapod ezt a tanácsot, mert a vérmókusok az egyedül futókra hajtanak, hanem azért, mert kényelmesebben fogod magad érezni, pláne, ha még merőben idegen az erdei világ. Sokakat tud nyomasztani a helyzet, ha hosszan magukra maradnak egy bizonytalannak tetsző szituációban. Egyszerűen a jó érzésekkel eltöltött terepfutást adja meg a társaság a legtöbb kezdőnek vagy alkalmi terepesnek.