Borítókép: 6 fontos tanács, ami segít abban, hogy fittebb futóvá válj!

6 fontos tanács, ami segít abban, hogy fittebb futóvá válj!

Forrás: Europress
Oké-oké, rengeteget fejlődtél azóta, hogy elkezdtél futni, de szeretnél még egy szinttel feljebb lépni? Ezekkel a tanácsokkal menni fog!

Elemezd ki az edzéseidet!

Biztosan használsz valamilyen appot vagy futóórát, de mostantól kezdve ne csak azt nézd meg, hogy hány kilométert tettél meg, és mindez milyen tempóban ment, hanem érdemes ellenőrizned a pulzusodat, lépéshosszt, a fejlődést, visszaeséseket. Innen kiderülhet, mit rontasz el, miért rekedtél meg egy szinten!

Variálj!

Sokan esnek bele abba a hibába, hogy mindig ugyanazon az útvonalon, tempóban és távot futják, pedig ez nem vezet eredményre. A tested nagyjából 6-8 hét alatt szokik hozzá a terheléshez, ezután mindenképpen változtass valamit, ha nem csak az a célod a futással, hogy kitisztítsd a fejed…

Kereszteddz!

Már rengetegszer kihangsúlyoztuk, hogy kiegészítő edzésre mindenképpen szükséged van, ha szeretnéd hosszútávon fenntartani a szervezeted és tested egészséges állapotát, és ha eddig nem sportolás semmi mást a futáson kívül, itt az ideje elkezdened! Jöhet az úszás, TRX jóga, bármilyen erősítés, de akár boksz is.

Fuss emelkedőre!

Hetente két, de legalább egy edzést cserélj le szintes futásra, ezzel rendkívül jó fejleszted a kardiovaszkuláris rendszert és erőt is! Ha hozzászoksz az emelkedőkhöz, a sík futás is jobban megy majd, abban biztos lehetsz.

Nyújts és hengerezz!

Már erről is sokat írtunk, de mind a megfelelő bemelegítés, mint a nyújtás és persze a henger használata is elengedhetetlen ahhoz, hogy sérülésmentesen, fájdalommentesen futhass jó sokáig, és persze a teljesítményedet is javítják.

Kell egy edző!

Ha úgy érzed, hogy már mindent kihoztál magadból, amit csak tudsz, érdemes edzőhöz fordulnod. Nem is gondolnád, mi mindenre leszel képes egy olyan ember tanácsaival, akinek hatalmas szakértelme van ezen a területen.

Ha már elég fittnek érzed magad, utasd meg, mit tudsz, és fuss velünk az idén már másodjára megrendezésre kerülő Runner's World Runon, Balatonfüreden április 23-án!