Borítókép: 4 dolog, amit egy huszonéves futónak még nem muszáj tudnia

4 dolog, amit egy huszonéves futónak még nem muszáj tudnia

Forrás: Europress
Mondják, hogy egy igazi futó 30 éves korára érik be igazán, mégis sokan ez előtt a kor előtt akarják megvalósítani önmagukat. Hogy ne frusztráld magad, összegyűjtöttük azokat a dolgokat, amiket egyáltalán nem kell tudod még ennyi idősen, szóval no para!

Hogy mi a „távod”

Lehet, hogy a gimiben te voltál a legjobb 100m-en, de mostanság félmaratonokat futsz, és azt hiszed ez az a táv, amiben a legjobb vagy. Ahelyett, hogy letennéd a voksodat bármi mellett is, tesztelgesd, próbálgasd, lehet, hogy kiderül, te egy szuper 10K-s vagy, aki ezen a távon tudja leginkább kihozni magából a maximumot. Olyan hosszú az élet, ez a része szóljon a tapasztalatgyűjtésről!

Hogy mi a tempód

Ennyi idősen még nagyon kiszámíthatatlan az életed, és te is az vagy! Talán van pár hónap, amikor őrült módjára edzel, de aztán jön egy olyan időszak, amikor fele annyi futás fér bele a mindennapjaidba. Ennek megfelelően a tempód is teljesen változó. Nem kell azon stresszelned, ha éppen 10mp-cel rosszabb ezreket futsz, inkább legyél büszke arra, hogy akkor is beleadsz, amit csak tudsz, amikor éppen nehezebb időszakot élsz át. Hidd el, ahogy idősödsz, sokkal jobban rátalálsz majd egy stabilabb tempóra!

Hogy mi legyen a cross tréninged

Tutira minden edzéstípust kipróbálsz, ami csak szembejön, és ez így van jól, így is kell! De egy idő után majd megtanulod, hogy mit és mennyit bírsz a futás mellett, és mire van szüksége a testednek. Van, aki szerint ez a jóga, míg más a TRX-re esküszik. Most még fölösleges bármibe is belehajszolni magad.

Hogyan táplálkozz

A fiatalok sok divatos diétát kipróbálnak, amelyek egy picit sem passzolnak egy sportoló életébe, és erre valószínűleg 30 éves korod után majd rá is jössz! Akkor majd megtanulod, mi a jó szervezeted számára, mi segít abban, hogy kihozd magadból a maxot, és mitől érzed magad kirobbanó formában.