Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Az UTH még kérdéses, bár Csanya már felkészült arra is, hogy idén nem lesz

koronavírus,UTH,Ultra-Trail Hungary,törölt versenyek,instant kör
Facebook
Twitter
Pinterest
Csanya volt az egyik első hazai szervező, akinek versenyt kellett törölnie a koronavírus miatt. A Vértes Terep Maraton most vasárnap, március 22-én lett volna és körülbelül 900 futó indult volna rajta. A világjárvány miatt kialakult helyzetről kérdeztük és arról, hogy mi várható az UTH-val kapcsolatban.

RW: Számítottál arra, hogy ilyen előfordulhat?

Csanya: Persze, amikor megjelent a vírus Európában, gondoltam, hogy le kell majd fújni versenyeket, de reménykedtem, hogy a VTM-ig még kihúzzuk, amihez nem sok kellett volna. Ha két héttel később gyűrűzik be az olaszokhoz a járvány, akkor még megtarthattuk volna.

RW: A május végi UTH-ra várhat ugyanez a sors?

Cs: Nagy valószínűséggel igen, de ezzel még várunk, mert messze van. Lehet akkora javulás addig a járvánnyal kapcsolatban, hogy megtarthatjuk, vagy akkora romlás, hogy nem. Az UTH esetében már megváltoztattuk a lemondási és vis major szabályokat.

Olvasd el ezt is!

RW: Mondogatják le a részvételt?

Cs: 1-1 érkezik, de ahhoz képest, hogy 1600-an vannak a rajtlistán, ez nem jelentős.

RW: Megrendezitek idén a VTM-et és a Mecsek Trailt pótlólag?

Cs: Idén nem. Rengeteg lemondott versenyt tesznek őszre, a VTM-nek olyan piaci helyzete van, amely azt eredményezné, hogy bárhová rakom, mi teltházzal megyünk, másik három verseny pedig eldöcög száz emberrel. Ezt most nem teszem meg a versenytársakkal.

RW: Okoz nektek ez a helyzet komolyabb fejfájást gazdasági szempontból?

Cs: Szerencsére nem, de nyilván hiányzik ez a bevétel, tehát nem bagatellizálom el. A kisebb versenyszervezők nagyobb bajban vannak szerintem.

RW: Ha az UTH elmarad, megrendezitek idén egy másik időpontban?

Cs: Biztosan nem. Akkora munka megszervezni, hogy ilyet nem csinálunk. Az UTH nem egy Budai Trail és ezt nem a futók mennyisége miatt mondom, hanem azért, mert az UTH-val önmagában többet foglalkozunk, mint az összes többi versenyünkkel.

koronavírus,törölt versenyek,UTH,Ultra-Trail Hungary,VTM
forrás: Ultra-Trail Hungary

RW: A versenyek törlésének első híreire azt gondoltuk, hogy az instant körök helyükbe léphetnek, ehhez képest több „bezárt” azóta például a börzsönyi Kör is.

Cs: Igen, mi voltunk az elsők. Az volt a cél ezzel, hogy tényleg maradjanak otthon a futók. Ugyan a Kör nem zsúfolt, ám sokan elindultak a rövidebb instant túrák irányába, amivel nem értek egyet. A Kört hárman csináljuk, Sidló Csabi, aki a nyomkövetőket adja, Andrew (Erdei András) és én, és mi most nem akartunk találkozni senkivel.

RW: Futóként hogyan éled meg ezt az időszakot?

Cs: Egyedül futok én is, most is épp ott voltam. Olyan helyekre megyek, ahol kevesen járnak, az útvonalaim közt van egy csomó jelöletlen rész. Ma például összesen 2 emberrel találkoztam.

koronavírus,törölt versenyek,VTM
forrás: Terepfutás.hu
Lubics Szilvia a tavalyi VTM-en.

RW: Indultál volna olyan versenyen, amit végül lemondtak?

Cs: Igen, a Libegő Trail-en, amin akkor sem indultam volna el, ha valami miatt Kiss Miki (Kiss Miklós, terepfutó, a verseny szervezője) megtartja. (Március 16-ig csak az 500 fő feletti köztéri rendezvények betiltását írta elő rendelet, a Libegő Trail létszáma jóval ez alatt van, ezért a szervező a következő rendeletig kitartott amellett, hogy megrendezi, amit a terepfutók jelentős része erősen kifogásolt. – a szerkesztő) Minimálisra csökkentettem azok számát, akikkel találkozom, ebbe az is beletartozik, hogy létszámtól függetlenül, nem megyek el semmilyen versenyre jelen helyzetben.


Galéria / 5 kép

Így fuss, ameddig tart a koronavírus terjedése

Megnézem a galériát
Tovább olvasok
Kép

A londoni buborék – avagy versenyzés a covid idején

2020 teljesen új kihívások elé állította az egész nemzetközi sportéletet. Az Olimpiát elhalasztották, a versenyeket eltörölték, a sportlétesítményeket bezárták. A sportolók azonban nem adták fel egykönnyen, ahogyan a sportszervezők sem. Újfajta rendezési elveket dolgoztak ki, hogy ne landoljon még több sportesemény a kukában.

Kép

Az edzés utáni kínzó fejfájás elkerülhető, de figyelned kell néhány dologra!

Egy kőkemény edzés épp elég fájdalmat tud okozni, semmi szükség arra, hogy még a fejed is fájjon utána - nem igaz?

Kép

Miért veszélyes - és nem erény - a futók magas fájdalomtűrése?

Fáj? Igen…kicsit, nem vészes. És persze elmész futsz fél órát, órát, egy félmaratont, edzel rendszeresen „pici” fájdalommal. Ami valójában lehet, hogy nem is olyan pici.

Kép

Büntetőkör #25 - Folytatódik a beszélgetés a maratonfutó-legendával, Szekeres Ferenccel

Ha tetszett az első rész, most meghallgathatod, mi mindenről beszélgetett még Simonyi Balázs Szekeres Ferenccel!

Kép

Az Aloe vera 5 fantasztikus hatása, amik különösen hasznosak a hideg idő beálltával

Nyáron sebgyógyításra, napégésre fantasztikus az Aloe vera, de az igazság azt, hogy ezt a csodanövényt az év 365 napján érdemes lenne használni - mondjuk is, hogy miért!

Kép

A futópad-tulajdonosok mindössze 14 százalékának van rendkívüli motivációja az edzések elvégzéséhez

Ugyanakkor ők még mindig motiváltabbak, mint más, aki fitneszgépeken, otthoni sporteszközök használatával sportol rendszeresen – derült ki egy tanulmányból.

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem