futás,tél

Téli sportmaszk teszt: a légutak és hörgők védelmében

Forrás: Getty Images
Korábban ebből a célból a sálamat húztam fel a szám és orrom elé, idén ennél professzionálisabb módszert választottam.

Ritkán betegeskedem, de azért be tudok húzni egy-két jó torokfájást hideg időben, ha futás közben gyorsan kapkodom a levegőt, ráadásul az idei télen is volt olyan időszak, amikor óriási szmog volt a városban, ezért leteszteltem a Naroo sportmaszkok egyik típusát, az N9H-t, amit kifejezetten téli futásokhoz terveztek.

sportmaszk,téli sportmaszk,narooo

Nos, először is: sapkában ritkán futok, télen is jobban szeretem a fejpántot, és a maszk viselése szempontjából ez hasznos, mert sapkával nem tudtam volna felvenni (maximum csősálként). Úgy viszont szuperkényelmes, mert hátul is egészen magasra, a copfomig felhúztam (férfiaknak nyilván egyszerűbb a dolga sapkával is). Elől direkt úgy van kiképezve, hogy tökéletesen illeszkedjen az orra, a száj rész kialakítása pedig úgy van kitalálva, hogy tényleg könnyű legyen benne lélegezni. Ott nagyobb lyukacskák vannak az anyagon, hogy ne legyen vastag és ne rekessze be a levegőt.

Amikor úgy éreztem, mégsincs annyira hideg, hogy teljesen fel kelljen húzni, akkor sima csősálként használtam (sokszor vettem fel eleve csak annak.) Nagyon puha az anyaga, kényelmes viselni, és egyébként 99%-os UV-védelemmel is rendelkezik.

sportmaszk,naroo,n9h

Nem csak a hidegtől óv meg, de szűri valamelyest a levegőben található szennyező részecskéket is (vannak modellek, amik ennél sokkal jobban, de szándékosan nem olyat választottam, mert nálam a hidegtől való védelem a fő szempont a kiválasztásnál, mert nem csak a városban futok). Én eléggé rákattantam, sőt sífutáshoz is viseltem. Tetszik benne, hogy szuperjól szellőzik, így nem izzadok bele picit sem, és a leheletemtől sem lesz nedves az anyaga. Mostanra, hogy elég jó idő lett, már nem hordom, de egy-egy csípősebb reggelen még csősálként azért rajtam volt. Korábban próbálkoztam már hasonló termékekkel, de egy-két használat után lemondtam róluk, mert kényelmetlen és zavaró volt a viselésük, szóval nagy egymásra találás volt a miénk az NH9-cel!