futás szmogban,szmogriadó,légszennyezettség

Szmogban, szabadban?!

Forrás: Getty Images
Napok óta szmogriadó van Budapest területén. Mondjuk, ha jobban szemügyre vesszük az ország légszennyezettségi térképét, nem sok jóval kecsegtet, ha máshol indulnánk futni.

Talán a magasabban fekvő régiók, hegységek levegője kevésbé érintett. De a kevésbé érintett, kisebb arányban szmoggal szennyezett levegőt nem gond mélyre szívni órákon át? Akut asztmásként minden nyirkos, hűvös időszakot megsínylek. Túlságosan érzékenyek a hörgőim ilyesfajta klímán és egyből köhögőssé válok. Nagyjából novembertől az első tartósabb melegedésig kínlódok a szabadban futás miatt, de képtelen lennék ennyi időre edzőterembe, futópadra költözni. Így telnek hát a telek hosszú évek óta.

Viszont a szmog az más. Nézem, olvasom, hogy milyen következményekkel járhat a szennyezett levegő belélegzése. Az egyszerű felső légúti megbetegedések még hagyján, azokon – ha nincs szövődmény – egész hamar túl lehet esni. De egész hosszan sorolható, hogy mi minden mást is okozhat az erősen szennyezett levegő, ráadásul hatásuk lehet, hogy csak évek múlva mutatkozik meg, a lényeg, hogy egészen komoly egészségügyi következményei lehetnek.

A kérdés az ilyenkor: hogyan vészelhető át ez az időszak egy futó számára?

futás szmogban,szmog,légszennyezettség
Forrás: Getty Images

1. Nézz rá a szmogtérképre és keress olyan edzőhelyet, ahol tiszta a levegő!

A hétköznapok szintjén ez a legkevésbé életszerű és betartható javaslat. Ha van lehetőséged arra, hogy most gyorsan elutazz pár napra, vagy egy hétre, akkor tégy így. Én most azt látom, hogy az országban a nagyobb települések környékén rossz a helyzet, de az erdőségek, hegyek persze mindig védettebbek és tisztább levegőjűek, hiszen kevesebb a fűtőanyagokból keletkező szennyeződés és az autóforgalom. Keress tehát valamilyen magasabban fekvő, kevésbé lakott, hegyi települést, netán hegytetőt.

2. Szerezz be maszkot, ami szűri a levegőt!

Néhány ezer forintért már lehet kapni olyan arcmaszkot, amely a káros anyagok akár 95% -át kiszűrheti a levegőből. Kerékpárosokon egyre gyakrabban látni ilyesféle kiegészítőt, de futók hasznára is vállhat. Annyit azért hozzá kell tenni, hogy a futás nehezebbé vállhat, mivel a maszk résein át a levegő beáramlása korlátozott a szabadon lélegzéshez képest.

futás szmogban,szmog,futás maszkban,légszennyezettség
Forrás: Getty Images

3. Fuss futópadon!

Megoldás az is, ha pár napon keresztül futópadon végzed az edzéseket. A szabadban futás elkötelezettjeinek mondjuk nehéz vállalás, de ha a cél az egészségmegőrzés, akkor talán itt is lehet némi kompromisszumot kötni. Hallgathatsz közben zenét, filmet nézhetsz tableten, ha futótársadat magad mellé állítod a szomszédos padra, akkor pedig ugyanúgy eldumálhatjátok az edzésidőt, mintha kint futnátok.

futás szmogban,szmog,futópad,légszennyezettség
Forrás: Getty Images

4. Itt az idő a keresztedzésre!

Ha végképp nem fűlik a fogad a futópadra és szabadba sem mennél futni, menj el egy dupla spinning edzésre, ússzál, vagy csatlakozz egy dinamikus jóga órához. De akkor sem veszítesz semmit, ha egyszerűen otthon maradsz és végig csinálsz néhány erősítő videót.