Borítókép: Tele bónusszal: az avokádó

Tele bónusszal: az avokádó

Azt már tudjuk, hogy a jó zsírokból kimondottan ajánlott egy keveset fogyasztani minden nap. A kevés azonban lehet egy kicsit több is – már ha az avokádóról van szó.


Az az igazság, hogy ha megeszel napi egy avokádót, azzal jelentősen csökkentheted a koleszterinszintedet, állapította meg a Journal of the American Heart Association tanulmánya. A kutatók fogtak 45 egészséges, ám túlsúlyos embert, és az átlagos amerikai étkezési szokásoknak megfelelően etették őket két hétig (azaz sok-sok zsírt és szénhidrátot fogyasztottak.) Aztán úgy folytatták, hogy a csapat a következő öt hétben alacsony zsírtartalmú diétába kezdett, egy részük napi 24%, másik részük napi 34%-os zsírfogyasztással. Előbbiek egészséges zsírokat kaptak, mint például a napraforgó- és a canola olaj, utóbbiak pedig megettek napi egy avokádót.
Mindkét csapatnak csökkent a koleszterinszintje (természetesen az LDL-ről, azaz a rossz koleszterinről van most szó), ami nem csoda: a zsíros amerikai ételeknél gyakorlatilag minden zsírfajta egészségesebb. Az avokádó fogyasztók azonban kiugróan jól teljesítettek: míg a többiek koleszterinszintje 8 ponttal, az övék 13-mal lett kevesebb.

Hogy miért?


Az egyszeresen telítetlen zsírok – mint például az avokádó – olyan zsírsavakat tartalmaznak, amelyek csökkentik a koleszterinszintet és javítják a szív egészségét. A kutatás szerint azonban az avokádóban bónuszok is vannak: olyan rostok és növényi szterinek, amelyek hatékonyan küzdenek a rossz koleszterin ellen, valamint egyfajta cukor, ami telítettségérzetet ad.
Egy közepes avokádóban kb. 320 kalória és 30 g zsír van – úgyhogy napi egy elfogyasztása egyáltalán nem tűnik irreálisnak. Ráadásul fantasztikus ételek is készíthetők belőle.