
Reformpalacsinták a dietetikustól: tej, tojás vagy glutén nélkül
Gajda Zoltán dietetikus kidolgozott számunkra három olyan receptet, amelyeken egyszerűen nem találhatunk fogást. És még finomak is! Nem csak böjt idejére javasoljuk.
Receptjeink segítségével palacsintáid kiállják a következő 3 próbát is:
1. Ha el kell hagyni a tojást: érdemes ilyenkor a tésztát egy kicsit sűrűbbre készíteni, esetleg egy kis keményítőt adni hozzá. (Itt találsz egy másik szuper palacsintát tojás nélkül.)
2. Ha el kell hagyni a tejet: a különböző tejpótló alternatívák más és más módon hatnak a vércukorszintünkre, a választásnál érdemes ez ügyben tájékozódni.
3. Ha el kell hagyni a glutént: ha csupán a glutén elhagyása a cél, ma már nagyon sok alternatívát találhatunk a megoldásra. Nehézség, hogy ezek mellett általában már nem, vagy csak nehezen hagyható el a tojás, sőt néha nagyobb mennyiségben szükséges a tészta készítéséhez, így ha a glutén és a tojás együttes elhagyása a cél, már valamivel nagyobb kihívás elé nézünk. Ráadásul a glutént nem tartalmazó, leggyakrabban használt lisztfélék (pl. a rizsliszt, a kukoricaliszt és gyakran a készen kapható sütemény- és palacsintaporok is) sok esetben kedvezőtlen hatást gyakorolnak a vércukorszintünkre a magas glikémiás indexük miatt. (Másik kedvenc gluténmentes palacsintánk itt.)
Palacsinta alaprecept édes palacsintákhoz (5db)
Hozzávalók: