Borítókép: Milyen ételeket érdemes fogyasztani hosszabb távok lefutása előtt?

Milyen ételeket érdemes fogyasztani hosszabb távok lefutása előtt?

Forrás: getty images
A következő kérdés érkezett szakértőnkhöz, Vajda Zsuzsához:

Kedves Zsuzsa,

3 éve kezdtem csak el futni, és már 41 éves vagyok. A futásnak köszönhetően leszoktam a dohányzásról. A célom az volt, hogy 10 km-t egy óra alatt fussak le. Ezt most elértem és már 15km-nél tartok, szóval az új célom most egy félmaraton. A gondom az evés! Általában reggeli futó vagyok és a 10 km-t lazán megcsináltam éhgyomorrral. Tudom, hogy nem jó, de ha eszek előtte, akkor hányingerem van. Sajnos már érzem, hogy a hosszabb távra ennem kellene! Mit javasolsz? Köszi a segítséget!

Szakértőnk, Vajda Zsuzsa válasza:

Kedves Kérdező!

Nagyszerű, hogy ennyire kitartó vagy, és újabb célokat tűzöl ki magadnak! Sportolás során nagyon sok energiát égetünk el, és ezért nagyon fontos, hogy ne csak a folyadékpótlásra figyeljünk, hanem az energiabevitel is lényeges a megfelelő terhelés eléréséhez. A tudatos futóvá válás egyik alapvető szempontja a helyes táplálkozás. A szénhidrát feltöltést nem közvetlenül az edzés előtt kell megtenni, hanem folyamatosan, több szénhidrátot kell fogyasztani, amelyek többnyire lassan felszívódó szénhidrátok legyenek. A hosszú, kitartó futások során ugyanis a szervezet a megfelelő energiát szénhidrátokból nyeri, így nehezen tudunk felesleges szénhidrátot bevinni a szervezetünkbe, mert ha megfelelő terhelést kap a testünk, akkor abból energiát nyerünk, így nem fogja zsírként raktározni, és nem keletkezik belőle súlyfelesleg. Nagyon fontos, hogy a szénhidrátbevitel ne csokitorta legyen, hanem zöldség (édesburgonya, sárgarépa), vagy gyümölcs (banán, körte). Amennyiben úgy érzed, hogy a reggeli órákban nehezen tudod megoldani az étkezést, akkor próbálj ki többféle energiaszeletet, olyan sokféle van belőlük, hogy biztos vagyok benne, megtalálod a számodra a megfelelőt. Nekem a hosszú futások előtt a nutellás kenyér jön be a legjobban:)

További jó futásokat,

Zsuzsi

Ha szeretnél Zsuzsitól kérdezni, itt megteheted. A többi szakértőnkkel pedig az alábbi linkre kattintva ismerkedhetsz meg.