Borítókép: Így táplálkozz megfelelően, ha teljesítménytúrára indulsz!

Így táplálkozz megfelelően, ha teljesítménytúrára indulsz!

Forrás: getty images
Ha a futás helyett inkább a túrázást választjátok, fogadjátok meg Szántó Nelli tippjeit, melyekből kiderül, hogyan érdemes táplálkozni a felkészülési időszak alatt.

Kedves Nelli! Eddigi eredményeid elismerésre méltóak. Ezért fordulok bizalommal Hozzád kérdésemmel. Hosszútávú gyalogtúra felkészülési időszakában vagyok. Milyen étkezési tanácsokat javasolsz, hogy állóképességemet öt héten keresztül meg tudjam őrizni. Mi az, ami feltétlenül szükséges, mi az, amit tanácsos elkerülnöm? Köszönettel várom válaszodat!

Szakértőnk, SZántó Nelli válasza:

Kedves kérdező!

Először is köszönöm az elismerő szavakat! :)

A szervezeted előkészítése a terhelésre az előző esti szénhidrátraktár feltöltésével kezdődik. Javaslom a tésztát, rizst, magas cukortartalmú gyümölcsöket, mint pl. a banán vagy datolya. Bár a szénhidráté a főszerep, az étrended 40%-a tartalmazzon fehérjét is, ami a megfelelő izomműködéshez szükséges (csirke, pulyka, hal). A telített zsírokról se feledkezz meg, mert segítik a szénhidrát beépülését a szervezetbe (pl. mandula, dió).

A túrázás reggelén a zabkása tökéletes választás lehet, mert a zabpehely élelmi rostokban gazdag és a szénhidrátok lassan szívódnak fel belőle, így hosszú ideig tartó teltségérzetet biztosít és megfelelő energiát ad az állóképességi sportokhoz.

Az indulást követően 2-3 órával már újra enned kell. Ilyenkor célszerű a kalóriadús gyümölcsökből válogatni: banán, datolya, füge, illetve a műzliszelet, energiaszelet, diákcsemege jó választás lehet. Ezek közül próbálj ki minél többet, hogy megtapasztald a számodra legideálisabbat.

Fontos, hogy figyelj a megfelelő folyadékpótlásra. Mivel említetted, hogy hosszabb túrára készülsz feltehetően nem fogsz tudni nagy mennyiségű folyadékot magaddal cipelni, ezért javaslom, hogy kerüld a túlzott kávé és alkohofogyasztást, amik visszatartják a vizet. Inkább legyen 1-2 korty minden 15. percben, mint óránként 0,5-1litert egyben. Az izotóniás italokról se feledkezz meg, mert az izzadással sok sót és asványi anyagot veszítesz.

Ha menet közben megszakítod a túrát egy ebéddel, akkor ügyelj arra, hogy ne legyen megterhelő a gyomrodnak.

Ha javasolhatom, teszteld minél több túrázás alkalmával, hogy mi válik be neked a leginkább. Készíts jegyzetet, hogy mitől érezted magad energikusnak, így kialakíthatsz egy sajátos étkezési szokást, amihez ha hozzászoktatod a szervezeted a felkészülés során, akkor nem lesz problémád a teljesítménytúra alatti frissítéssel.

Sikeres felkszülést és élményekben gazdag túrázást kívánok!

Ha neked is van kérdésed Nellihez, az alábbi linkre kattintva felteheted! A többi szakértőnkkel pedig erre a linkre kattintva ismerkedhetsz meg.