vegán,étkezés

Ez nem semmi: magyar lett a világ 6.legjobb vegán étterme

Forrás: Getty Images
Egyre nő a vegánok száma világszerte, így nem csoda, ha a turistákat is egyre jobban érdekli, hol érdemes a világban igazán finom, jóízű, de állati eredetű alapanyagoktól mentes fogásokat választani. Az egyik budapesti vegán étterem nem hogy a top10-be került be, de 6. lett az 50 legjobb vegán étterem listáján.

A Big 7 Travel minden évben készít egy listát a világ legjobb vegán helyeiről - 2020-ban pedig a budapesti Great Bistro is bekerült az élmezőnybe, méghozzá a 6.helyre. Ez tényleg nagy elismerés, az oldal ugyanis igyekszik minden utazót kiszolgálni, hogy bárhol jár a világon, a legjobbat ehesse. Ha Amerika legjobb steakjét keresed vagy Párizs legjobb bisztróját, itt biztosan megtalálod - most pedig már a külföldi vegánok is tudják, Budapesten hol érdemes étkezniük.

A vegán étkezésnek egyébként rengeteg előnye van, többet között az immunrendszer erősítése is:

A Big 7 Travel cikkéből kiderül, hogy kutatások szerint ma már a lakosság közel 8%-a vegán életmódot folytat, és folyamatosan egyre több ember köteleződik el a növényi étkezés iránt. Míg pár éve kifejezetten nehéz volt vegán éttermeket találni, mára a világ elkezdett alkalmazkodni a kereslethez: a legnagyobb városok lassan, de biztosan fejlesztik az erős vegán kultúrát, kezdve a kávézóktól az éttermekig. Ma már nem csak salátát ehet, aki mellőzné az étkezéséből az állati eredetű fogásokat: egyre több bár és étterem kínál vegán hamburgert, kóstolómenüket, fine dining fogásokat vegán módra.

Az idei 50-es lista első helyén egy Melbourne-i étterem foglal helyet, a toplistán van még több kanadai, brit és izraeli étterem, a 6. helyet pedig a magyar Great Bistro szerezte meg. A bisztrót Stőhr Gréta vegán szakácsnő álmodta meg 2016-ban. 2018-ban Gréta a siker titkáról így nyilatkozott a Shape Magazinnak:

Saját, harminc fajta fűszerkeverékből álló fűszerpalettámat használjuk étleink elkészítéséhez. Az ízekben nem kötünk kompromisszumot, így amikor valaki betér egy rakott krumplira, vagy túrógombócra, ugyanazt az ízélményt kapja, mintha a hagyományosat enné. Sok vendégünk azt mondja, őket egyáltalán nem zavarja, hogy ételükben nincs hús, vagy tejtermék, tojás vagy méz, mert imádják az ízeket, és azt is, hogy nincs az emésztőrendszerük egész nap leterhelve. Csak olyan fogásokat kapnak, amiket a családom is szívesen fogyaszt: a vendégek pedig imádják a hamis túrógombócunkat, a sült tofut bbq szószban, vagy a francia „tejszínes” burgonya gratin-t. A vendégeink nagy része húsevő, és amikor ők mondják azt, hogy Ha ez a vegán, akkor én az leszek!. Ne ezért tényleg megéri csinálni!