juice, smoothie,

Juice vagy smoothie - melyikkel járok jobban?

Forrás: Natasha Breen/REDA&CO/Universal Images Group via Getty Images
Vitathatatlan, hogy mindkettő szuperegészséges, erősíti az immunrendszert, feltölt vitaminokkal és ásványi anyagokkal - de vajon el lehet dönteni, melyik az egészségesebb?

A döntés szinte lehetetlen, hiszen mindig attól függ, milyen hozzávalókkal dolgozol. Az azonban tény, hogy vannak érvek és ellenérvek mindkettő mellett és ellen:

A smoothie előnyei

A zöldségekből és gyümölcsökből származó összes tápanyagot megtartja, hiszen ezek összeturmixolva kerülnek bele. Plusz nagyon egyszerű hozzáadni extra hozzávalókat - például fehérjeport, görög joghurtot, vagy egészséges zsírforrásokat mondjuk avokádó, mandulavaj, chia mag formájában. A hozzávalók tárháza végtelen, tökéletes verzió akár edzés utáni visszatöltéshez is a smoothie.

A smoothie hátrányai

Ha sok smoothie-t fogyasztasz, akkor nem kérdés: elég magas a gyümölcs és zöldségbeviteled, sokkal magasabb, mint ha ezeket csak mondjuk salátákba ennéd vagy magukban elnassolnád. Hiszen valljuk be, egy reggeli smoothie-ba simán elfér az egész banán mellé, egy barack, némi áfonya... Nem is kérdés, ezek tömve vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, ám kalóriatartalmuk is van. Ha pedig megtolod gyümölcsökkel a smoothie-dat, adsz hozzá zsírt, fehérjét, mandula vagy mogyivajat akár napi két alkalommal is, nem csoda, ha a fogyás valahogy nem jön össze...

De sokan úgy érzik úgy, hogy a smoothie lehet akár a reggeli ital helyettesítője is, ezért simán betolnak egy bögrével belőle a rántotta mellé. Ami ugyan egészséges, de kalóriában nagyon sokat nyom a latba. Így érdemes nem elfelejteni: a smoothie nem egyenlő a sima vízzel, és bőven elég egy étkezést kiváltani vele!

smoothie, ital,
Forrás: Pexels.com/Daria Shevtova

A juice előnyei

A juice nem 100%-os gyümölcslé, mert azokba többnyire kerülnek adalékanyagok, hanem a gyümölcs préselt, facsart leve víz és minden egyéb hozzávaló nélkül. Nagyszerű opció azoknak, akik mondjuk nem szeretik a zöldségeket, vagy egyszerűen nehéz megoldaniuk, hogy naponta több alkalommal is salátafélét fogyasszanak.

Nekik a juice-ok szuper megoldást biztosítanak, hiszen már egy pohár ital is tömve van tápanyagokkal, ásványi anyagokkal, vitaminokkal.

A juice hátrányai

A megfelelő facsarás, préselés általában megtartja a tápanyagokat, de hátrahagyja a rostot. Így a gyümölcslevek kevésbé telítenek el, mint mondjuk a turmixok, vagy ha egészben ennéd meg a zöldségeket. Plusz a rost mennyiségének lecsökkentésével néhány fontos tápanyagot és a bélrendszerre gyakorolt egészségi előnyeit is kiiktatod, pedig a rostfogyasztásnak hasznos előnye van.

Illetve még egy fontos dolog: ha gyümölcsleveket vagy magas cukor tartalmú zöldségeket (például répát és sárgarépát) készítesz, vércukorszint-emelkedést tapasztalhatsz, különösen akkor, ha nem más étel mellé iszod. Plusz a gyümölcslevek kalóriatartalma - hiába mentes hozzáadott cukortól - magasabb, és több szénhidrátot tartalmaz, így itt is oda kell figyelni arra, mikor és mennyit iszol belőle.

Persze ha sokat salátázol, bőségesen fogyasztasz zöldségeket, akkor nagyon jól jön nap közben egy pohár juice, de alapvetően ne csak ezekre hagyatkozz a zöldség és gyümölcsbevitel tekintetében, mert a rostokra nagy szüksége van a szervezetnek!

Forrás: Pexels.com/Alexander Mils