étel, kaja,

Gyulladáscsökkentő étrend

Forrás: Getty Images
Avagy hogyan támogasd regenerációdat az étkezéseddel?!

Az izomfájdalom a hosszú távok és a kemény edzések megszokott velejárója. Sok szempontból egyenesen a jól végzett munka jelének tekinthető: az edzés során az izmokban mikrorepedések keletkeznek, amelyek természetes módon idéznek elő gyulladást. A megfelelő pihenés és táplálkozás a repedéseket hamar begyógyítja, és ettől erősebbé és gyorsabbá válsz. A regenerációs stratégiák figyelmen kívül hagyása viszont a fejlődést gátló platóhoz vezet és kimerültséget okoz. Sőt: ha túl gyakran passzolod a regenerálódást, akár krónikus gyulladás veszélyének is kiteheted magad, ami a Nature Medicine című szaklap egyik cikke szerint akár szívrohamhoz, demenciához, cukorbetegséghez vagy akár rákhoz is vezethet. A rövidebb ideig tartó gyulladások nem okoznak különösebb gondot a szervezetben – több hónapig vagy akár évekig is elhúzódó esetben azonban már komolyabb problémákkal is járhatnak. A futók számára különösen fontos, hogy elkerüljék a krónikus gyulladásokat. A Frontiers of Physiology beszámolója szerint az intenzív mozgás a mérsékelt edzésnél jobban növelheti a gyulladást jelző markereket. „Minél jobban fokozódik a szervezet terhelése, annál több figyelmet kell fordítani a táplálkozásra” – teszi hozzá Becky Ramsing, a Johns Hopkins Center munkatársa. A jó hír az, hogy a gyulladásgátló hatású (rostban, antioxidánsban, egészséges zsírokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag) ételek javítják az általános egészségi állapotot és növelhetik az élettartamot. A gyulladások ellen válaszd az élénk, színes, növényi alapú ételeket. „Mindenkinek így kellene táplálkoznia, a futók számára pedig különösen fontos, mivel ők rendkívül nagy terhelésnek teszik ki testüket” – mondja Ramsing.

Veszélyes fogások

→ Ahogy egyes tápanyagok csökkentik vagy gátolják, mások éppenséggel fokozhatják a gyulladást. Ilyenek például a finomított keményítőt tartalmazó fehér kenyerek, tésztafélék és édes ostyák, amelyekben jellemzően nagyon sok transz- és telített zsír van. Vásárlás előtt olvasd el a csomagolást, és kerüld a transzzsírtartalmú termékeket. Ha edzés után még fáradtabbnak érzed magad, csökkentsd a cukortartalmú édességek (cukorka, sütemények) fogyasztását. Bár futóként rengeteg fehérjére van szükséged, ezt elsősorban ne vörös húsokból és húskészítményekből fedezd, mivel kutatások szerint növelik a gyulladásos markereket a nőknél. Fogyassz inkább több tanyasi csirkét vagy válassz halakat. A feldolgozott élelmiszerek (köztük az üdítők, a csomagolt édességek vagy a csemege húskészítmények) nem sok jót tartogatnak szervezeted számára. Sőt, a The British Medical Journal egyik cikke szoros összefüggést talált az ultrafeldolgozott élelmiszerek nagy mennyiségű bevitele és a gyulladásos bélbetegségek (köztük a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbél-gyulladás) között.

gofri
Forrás: Getty Images

A legjobb falatok gyulladás ellen

  • A színes zöldségek – köztük a kelkáposzta, a spenót, a brokkoli, az édesburgonya – tele vannak karotinoidokkal; ezek a fitotápanyagok bizonyítottan csökkentik a gyulladást.

  • Egy kutatás szerint napi 500 ml meggylé 12 héten át fogyasztva gátolhatja a gyulladást és az oxidatív stresszt a jó általános egészségi állapotnak örvendő idősebb felnőtteknél.

  • A lazac, a tonhal és a többi olajos halféle tele van gyulladáscsökkentő omega–3 zsírsavakkal.

  • Egy tanulmány a dió- és mogyoróféléket – köztük a földimogyorót és a kesudiót – alacsonyabb gyulladásos markerekkel hozta összefüggésbe. A kutatás a telítetlen zsírsavakban, vitaminokban és antioxidánsokban gazdag mogyorófélék fogyasztását javasolja vörös húsok és húskészítmények, tojás, finomított magvak és burgonya helyett.

  • A gyümölcsök rengeteg betegségmegelőző tulajdonsággal rendelkező tápanyagot tartalmaznak. Kiváltképp igaz ez a bogyósokra és a citrusfélékre, amelyek tele vannak gyulladásgátló C-vitaminnal.

  • A főzéshez, salátaöntetekhez és szószokhoz használt egészséges olajok – például az olívaolaj – csökkentik a gyulladásos markereket. A Nutrients magazin egyik tanulmánya napi két evőkanál olaj fogyasztását javasolja.

  • A hagyományos indiai fűszer, a currys ételekhez és levesekhez gyakran használt kurkuma rengeteget tartalmaz a kurkumin nevű antioxidáns hatású polifenolból, amely kimutathatóan csökkenti a gyulladást.

EZ A CIKK EREDETILEG A RUNNER'S WORLD 2022/02-ES LAPSZÁMÁBAN JELENT MEG: