étkezés futás előtt,evés futás előtt,sport előtt evés

Mennyit kell várni étkezés után, hogy futni mehess?

Forrás: Getty Images
Mert, hát igen: arra is oda kell figyelni, hogy étkezés után mikor indulsz útnak!

Fontos tudni, hogy amikor eszel, a vér nagy része az emésztőszervrendszerhez áramlik, annak segítve a működését. Ezek a szervek olyankor rengeteg energiát használnak fel, és épp ezek miatt a tényezők miatt érezheted magad álmosnak egy főétkezés elfogyasztás után. Amikor pedig futsz, akkor az izmokhoz áramlik a legtöbb vér, hiszen olyankor ott van rájuk szükség. Így már te is láthatod, hogy egyszerre két helyen nem tudnak ott lenni.

  • Ha egy nagyobb étkezésen vagy túl, ami 350-600 kalóriát is tartalmazott, telis-tele értékes tápanyagokkal, fehérjével, szénhidráttal és zsírral, azaz egy főétkezés után vagy, akkor legalább három, de inkább 4 órát érdemes várnod, mielőtt útnak indulnál. Persze, mindenki más és más, így nem egyforma két ember emésztése sem, de nagy általánosságban az igaz, hogy 3 órát mindenképpen jó várni.

  • Ugyanakkor, ha csak egy könnyen emészthető 150-200 kalóriás edzés előtti snacket nyomtál be, mint egy banánt, egy energiaszeletet, akkor fél vagy negyedóra is elég lehet, és nem kell aggódnod.

Azonban az biztos, hogy ha szeretnél maximális teljesítményt nyújtani az edzésen, előtte ne tömd tele a hasad!