táplálkozás,étrend,étkezés

Diétahackek, amik segítenek, hogy jobban érezd magad a bőrödben

Forrás: Getty Images
Az, hogy milyen a hangulatod, és mennyire vagy motivált, nem csak fejben dől el és a körülményektől, hanem attól is, hogyan étkezel!

Ezek a változtatások az étrendedben abban segítenek, hogy jobb legyen a kedved:

Egyél több B-vitamint!
A B-vitaminok rengeteg mindenre hatással vannak a testedben, tőlük lesz szép a hajad, a bőröd és a körmöd, de ezek mellett az idegrendszer egészségét is fenntartják és abban is segíti a szervezeted, hogy a sejtekhez eljusson az energia. Futóként kiemelt szerepe van, ezért fektess rá tudatosan hangsúlyt, hogy eleget fogyassz belőlük: a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek, babfélék, zöld leveles zöldségek és hal is bővelkedik bennük.

Étkezz rendszeresen!
Ha azt szeretnéd, hogy a teljesítményed és a hangulatod se legyen ingadozó, fontos a rendszeres táplálkozás. Ezt azt is jelenti, hogy napi 5-6 alkalommal étkezz, nagyjából mindig ugyanakkor, és az étkezésekben kiegyensúlyozott legyen a tápanyagok bevitele is. Tehát a szénhidrát, zsír, fehérje is rendkívül fontos. Így tarthatod fenn az egészséges súlyt, emésztést és immunrendszert is!

Kellene a boldogsághormonok!
A szerotonin hormon egy agyban termelődő anyag, ami a hangulatot szabályozza, és egy esszenciális aminosav, a triptofán segítségével jön létre. Épp ezért fontos, hogy a triptofánra is nagy hangsúlyt fektess: a magvak, zab, szójabab, banán, szárnyas húsok tartalmazzák a legtöbbet. Viszont, azt sem szabad elfelejteni, hogy a szénhidrátok segítik a beépülését, így ezt sem szabad kihagyni!

Vezess naplót!
Sok étel hatása a szervezetre teljesen egyénfüggő, éppen ezért érdemes bizonyos ideig naplót vezetned arról, hogy mely étel, milyen hatással van rád testileg és lelkileg. Nem is gondolnád, milyen apró változásokat válthatnak ki, amelyek a mindennapjaidra és a futóteljesítményedre is rányomják a bélyegüket. Ha pedig beazonosítod azokat, amik a legjobbak és legrosszabbak számodra, a későbbiekben sokkal komfortosabb lesz minden étkezés a megfelelő élelmiszerekkel.