
Így segíthet a mindful táplálkozás abban, hogy jobb futóvá válj
A mindful táplálkozást röviden úgy lehetne összefoglalni, hogy az étel előkészítésétől kezdve egészen a takarításig lelassulsz és az adott feladatokra koncentrálsz. Így kicsit ki tudsz kapcsolódni, sokkal finomabbnak is találod az elkészült ételeket, ráadásul akár több tápanyagot is bevihetsz a szervezetedbe - így például a regeneráció, vagy éppen a szénhidrátfeltöltés is hatékonyabbá válik.
Hogyan állj neki?
Tervezés
Ahogy az edzést, úgy a bevásárlást is tervezd meg, akár egész hétre előre. Ha vasárnap van egy kis időd, főzz nagyobb adagban, hogy a hét pár napjára is legyen ebéded. Minőségi, egészséges alapanyagokat vásárolj, amik ellátnak energiával és értékes tápanyagokkal.
Szerezd be a megfelelő felszerelést!
A konyhádat tartsd rendben és csak olyan eszközöket tárolj benne, amiket használsz. A fő szempont, hogy kényelmesen érezd magadat főzés közben.
Ne ítélkezz!
Az elfogadás a mindfulness táplálkozás alapja. Éppen ezért ne kategorizáld be az ételeket “jó” vagy “rossz” csoportokba, inkább a mennyiségre figyelj.
Főzés
Kapcsolj ki!
Az összes kütyüdet hagyd a nappaliban. Így a főzés a futáshoz hasonlóan kikapcsol és feltölt majd.
Figyelj mindenre!
A mindfulness alapja, hogy minden apró részletre odafigyelsz. Nézd meg, milyen a kés tapintása, az alapanyagok textúrája, illata és íze. Ha elkalandoznál, akkor ismét az érzékszerveid által megtapasztalt dolgokra irányítsd a figyelmedet.
Nagytakarírás!
Ha van egy kis időd, közben ne a telefonodért rohanj, hanem inkább rakj rendet. Sokkal jobban ízlik az étel, ha tudod, hogy nem kell utána annyit mosogatnod.
Evés
Lélegezz!
Néhány nagy levegő kellemesen megnyugtat, és segít abban, hogy a tested pihenő-emésztő üzemmódba kapcsoljon. Ezáltal egyébként akár több tápanyagot is fel tud majd dolgozni.
Rágj alaposan!
Minden egyes harapással a szád azt üzeni az agyadnak, hogy az csillapítsa az éhségedet. Kezdd 10 rágással és juss el akár 20-30-ig. (Igen, ehhez tényleg nagy türelemre van szükség). Ha így jársz el, az ételek állagára és ízére is jobban tudsz koncentrálni.
Lassíts!
Ebben az esetben nem az a cél, hogy te egyél meg mindent a tányérodról, hanem az, hogy az agyad úgy érezze, eleget ettél, te pedig kiélvezd az étkezés minden örömét!
Olvasnál még a témában?
