mindul táplálkozás

Így segíthet a mindful táplálkozás abban, hogy jobb futóvá válj

Forrás: unsplash.com/Edgar Castrejon
A mindful evés csökkentheti a stresszt és javíthat a teljesítményen is. De pontosan mi az?

A mindful táplálkozást röviden úgy lehetne összefoglalni, hogy az étel előkészítésétől kezdve egészen a takarításig lelassulsz és az adott feladatokra koncentrálsz. Így kicsit ki tudsz kapcsolódni, sokkal finomabbnak is találod az elkészült ételeket, ráadásul akár több tápanyagot is bevihetsz a szervezetedbe - így például a regeneráció, vagy éppen a szénhidrátfeltöltés is hatékonyabbá válik.

Hogyan állj neki?

Tervezés

Ahogy az edzést, úgy a bevásárlást is tervezd meg, akár egész hétre előre. Ha vasárnap van egy kis időd, főzz nagyobb adagban, hogy a hét pár napjára is legyen ebéded. Minőségi, egészséges alapanyagokat vásárolj, amik ellátnak energiával és értékes tápanyagokkal.

Szerezd be a megfelelő felszerelést!

A konyhádat tartsd rendben és csak olyan eszközöket tárolj benne, amiket használsz. A fő szempont, hogy kényelmesen érezd magadat főzés közben.

Ne ítélkezz!

Az elfogadás a mindfulness táplálkozás alapja. Éppen ezért ne kategorizáld be az ételeket “jó” vagy “rossz” csoportokba, inkább a mennyiségre figyelj.

Főzés

Kapcsolj ki!

Az összes kütyüdet hagyd a nappaliban. Így a főzés a futáshoz hasonlóan kikapcsol és feltölt majd.

Figyelj mindenre!

A mindfulness alapja, hogy minden apró részletre odafigyelsz. Nézd meg, milyen a kés tapintása, az alapanyagok textúrája, illata és íze. Ha elkalandoznál, akkor ismét az érzékszerveid által megtapasztalt dolgokra irányítsd a figyelmedet.

Nagytakarírás!

Ha van egy kis időd, közben ne a telefonodért rohanj, hanem inkább rakj rendet. Sokkal jobban ízlik az étel, ha tudod, hogy nem kell utána annyit mosogatnod.

Evés

Lélegezz!

Néhány nagy levegő kellemesen megnyugtat, és segít abban, hogy a tested pihenő-emésztő üzemmódba kapcsoljon. Ezáltal egyébként akár több tápanyagot is fel tud majd dolgozni.

Rágj alaposan!

Minden egyes harapással a szád azt üzeni az agyadnak, hogy az csillapítsa az éhségedet. Kezdd 10 rágással és juss el akár 20-30-ig. (Igen, ehhez tényleg nagy türelemre van szükség). Ha így jársz el, az ételek állagára és ízére is jobban tudsz koncentrálni.

Lassíts!

Ebben az esetben nem az a cél, hogy te egyél meg mindent a tányérodról, hanem az, hogy az agyad úgy érezze, eleget ettél, te pedig kiélvezd az étkezés minden örömét!

Olvasnál még a témában?