quinoa,édesburgonya,szénhidrát

Ezeknek a komplex szénhidrát-forrásoknak minden futó konyhájában ott a helye

Forrás: Getty Images
Bár jó ideig a szénhidrátok voltak az első számú közellenségek, a futók jól tudják, hogy erre nagy szükségük van, ha bírni akarják a kemény edzéseket és versenyeket.

Ezúttal négy olyan élelmiszert szedtünk össze, amelyek lassan elegendő szénhidrátot tartalmaznak, és közben tele van más hasznos tápanyagokkal is.

  • Édesburgonya
    A benne lévő szénhidrát lassan szívódik fel magas rosttartalmának köszönhetően. Sok benne a C-vitamin és a béta-karotin is, így erősíti az immunrendszert, és csökkenti a rák és szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

    Egy kisebb (130g) édesburgonyában 112 kalória, 0g zsír, 26g szénhidrát (ebből 5 cukor), 4g rost és 2g fehérje van.


  • Fekete bab
    A fekete bab a vegán étrendet követők egyik legjobb proteinforrása, de rostban és szénhidrátban is bővelkedik. Nagyon sokáig jól laksz tőle, érdemes gyakran fogyasztani.

    Egy bögre főtt fekete bab 227 kalóriát, 1 g zsírt, 41g szénhidrátot (ebből 1 cukor), 15g rostot és 15 fehérjét tartalmaz


  • Teljes kiőrlésű kenyér
    A jó öreg kenyér! Persze, csak akkor sorolható ebbe a kategóriába, ha valóban 100%-ban teljes kiőrlésűről beszélünk. Diéta alatt is fogyasztható, ráadásul segít csökkenteni a szívbetegségek, stroke és diabétesz kialakulásának esélyét.

    Egy szelet 81 kalóriát, 1g zsírt, 14g szénhidrátot (ebből 1 cukor), 2 g rostot és 4 g fehérjét tartalmaz.


  • Quinoa
    Technikailag ez egy mag, nem gabonaféle, de ugyanúgy használható, mint egy rizs, vagy bulgur. Tápanyagtartalma csodálatos, igazi vitaminbomba

    Egy adagban, ami szárazon kimérve egy negyed bögre, 156 kalória, 3g zsír, 27 g szénhidrát (ebből 1 cukor), 3 g rost és 6g fehérje.