futás utáni étkezés,edzés utáni étkezés,egészséges táplálkozás

Edzés utáni étkezés: Mit? Mikor? Mennyit?

Forrás: Getty Images
A rohanó mindennapokban talán nincs időd ezzel sokat foglalkozni és megteszi egy energia- vagy fehérjeszelet, esetleg egy szendvics, de talán most van időd jobban megtervezni, mit egyél futás vagy edzés után.

Ahogy már számtalanszor írtuk: az, hogy mennyit fejlődsz, nem csak attól függ, hogy mennyit futsz és hogyan teljesítesz az edzéseken, hanem attól is, mit teszel meg két tréning között. Ez nem más, mint a regeneráció, ami nagyban befolyásolja az egészségedet és a sportteljesítményedet is. A regenerációnak pedig sok összetevője van, az egyik legfontosabb a táplálkozás.

Ha megfelelően töltöd fel a testedet sportolás után, sokkal jobban felkészíted magad a következő edzésre, és úgy általában véve fittebb, energikusabb leszel. A futás utáni étkezés fő célja, hogy a lemerült energiaraktárakat feltöltsd és újjáépítsd az izmaidat. Ilyenkor biztosan érzed is (nyilván nem fél óra alacsony intenzitású kocogás után, hanem keményebb futásokat követően), hogy éhes is vagy, a tested vágyakozik a tápanyagok után. Fontos, hogy ilyenkor fél-egy órán belül fogyassz olyan minőségi tápanyagokat (egy tábla csoki nem az!), amik valóban ellátják a szervezetedet a fejlődéshez szükséges anyagokkal.

  1. Ha az edzésed utánra egy főétkezés esik, viszonylag könnyű dolgod van: hiszen ha egyébként is figyelsz arra, hogy egészségesen táplálkozz, akkor megtalálhatóak a fogásban azok, amikre edzés után szükséged van. Ugyanis kell a minőségi fehérje, gyorsan és lassan felszívódó szénhidrát, vitaminok árványi anyagok. Egy nagy adag saláta pirítóssal, magvakkal, tojással, tofuval nyakon öntve olíva olajjal szuper, de akár egy hamburger is jó lehet, ha az minőségi alapanyagokból készült, és teljes kiőrlésű buciban van tálalva.

  2. Ha azonban messze van még a főétkezés, egy olyan snacket kell elfogyasztanod, amiben mindezek összpontosulnak kisebb mennyiségben. Ha mondjuk turmix-párti vagy, akkor egy banánturmix fehérjeporral, mandulatejjel és két kocka étcsokival jó választás. Ha a sós ízeket kedveled, egy kis szelet teljes kiőrlésű kenyérből készült pirítós avokádóval és lazaccal, na meg egy kis zöldséggel is szuper. Az energiaszeletek között is sok jó változat van, arra figyelj, hogy azért legyen benne túl sok a cukor, és tartalmazzon árványi anyagokat is!

Itt összeszedtünk néhány regeneráló turmixot, ha szeretnél ötleteket kapni ez ügyben:

Itt pedig regeneráló ételeket találsz: