Borítókép: Barna rizs vs. fehér rizs - A dietetikus szerint jól megférnek egymás mellett

Barna rizs vs. fehér rizs - A dietetikus szerint jól megférnek egymás mellett

Forrás: Getty Images
Előbbi egészségesebb, utóbbit viszont gyorsabban tudja hasznosítani a szervezet.

A szakemberek régóta egyértelművé tették, melyiket kellene választanunk, de annál azért bonyolultabb a helyzet, hogy egyszeűen kijelentsük: minden esetben fogyassz a fehér helyett barna rizst. Utóbbi teljes kiőrlésű, tartalmaz korpát, csírát és magfehérjét is, amik nagyon jó hatással vannak az egészségre.

A teljes kiőrlésű ételek nagyon fontosak, jó hatással vannak a koleszterinszintre, a vérnyomásra és tovább is érzi magát teltnek az ember tőlük. Ezen felül többek közt a barna rizs fogyasztása is bizonyítottan csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát
nyilatkozta Kristen Chang.

A dietetikus szerint akkor járunk a legjobban, ha a szénhidrátbevitel legalább 50%-a teljes kiőrlésű, ennek megfelelően marad hely a fehér rizsnek is, ami különösen a hosszabb távokat futóknak lehet hasznos. Edzés előtt is után érdemes feltankolni, ebben pedig a fehér rizs a jobb. Utóbbit könnyebben emészti meg a szervezet, ráadásul az általa biztosított energiát is hamarabb tudja felhasználni a szervezet. Sőt, a nem teljes kiőrlésű opció kisebb valószínűséggel okoz gyomorproblémákat edzés közben.