futás

Mi befolyásolja, hogy milyen táv való neked?

Forrás: getty images
Mielőtt még komolyabban elgondolkozkodnál azon, hogy te pontosan milyen futónak számítasz, tisztázzunk valamit: rengeteg dolog befolyásolja, hogy pontosan melyik táv a legideálisabb számodra.

Az, hogy milyen típusú futó vagy, többek között a testalkatodból, genetikádból, edzettségi szintedből, edzésből, motivációból áll össze. Az egyik legnagyszerűbb dolog viszont az, hogy egy kis munkával könnyedén átkerülhetsz az egyik típusból a másikba.

De nézzük, kinek, milyen futás való.

A génjeidben van!

A DNS-ed határozza meg a fizikai tulajdonságaidat, a génjeidből pedig kiderül, hogy a rövid, gyors, vagy a lassabb, hosszabb futások valók-e neked. Londoni kutatók érdekes eredményekre jutottak a témában, azt próbálták meghatározni, hogy a gének hogyan hatnak a futóteljesítményre. Több mint 100 olyan gént találtak, amik szerepet játszanak az állóképességi edzéshez való adaptációban, az emberiség 5 százalékából viszont hiányzik ez a kombó. Akik viszont szerencsések, és a génjeik jól reagálnak az állóképességi edzésre, azok gyorsabban, vagy hosszabb ideig tudnak futni.

A testalkat is fontos

William Sheldon, amerikai pszichlógus háromféle testalkatot definiált: endomorf, mezomorf és ektomorf. A klasszikus hosszútávfutók általában magasak és vékonyak (ektomorf testalkatúak), míg egy átlagos rövidtávfutó alacsony és izmos (mezomorf testalkatú). Persze, vannak kivételek, de ez a legtöbb esetben elmondható a futókról.

Gyors/lassú izomrostok

Attól is függ, milyen futás illik hozzád, hogy mennyi gyors vagy lassú összehúzódású izomrost van a szervezetedben. Az izmokban genetikailag meghatározott arányban szerepelnek ezek az izomrostok, ebből derülhet ki, hogy a rövidebb vagy hosszabb távok ideálisak-e számodra. A gyors izomrostok sebesebben húzódnak össze, viszont hamarabb elfáradnak, és nem haszálnak oxigént az energiatermeléshez. Ezzel szemben a lassú izomrostok segítenek a hosszabb távok teljesítésében, sok energiát képesek előállítani - viszont lassabb tempóban. A legtöbb emberben 50-50% a különféle izomrostok aránya, az elit sprinterek szervezetében viszont 80 százalékban gyors izomrostok találhatóak, a hosszútávfutók esetében pedig 80%-ban lassú összehúzódásúak - ez nem lehet véletlen.

Az edzés

A fizikai jellemzők ellenére az edzésterved is kihat arra, mennyi idő alatt teljesítesz egy adott távot. Az edzés a legfontosabb tényező, ami kihat a teljesítményre, hiszen minden távra másként kell felkészülni. Éppen ezért az a legfontosabb, hogy megfelelően felkészülj az előtted álló versenytávra. A megfelelő edzésterv a táplálkozással és motivációval együtt segít abban, hogy olyan típusú futó legyél, amilyen csak lenni szeretnél!

Olvasnál még a témában?