félmaraton,felkészülés

5-6 km már simán megy? Így lépj tovább félmaratoni távra!

Forrás: getty images
Olvasónk a következő kérdéssel fordult szakértőnkhöz, Szántó Nellihez:

Szia Nelli!

Nem vagyok szuperfutó, hetente 1-2 alkalommal futok, 5-6 km-t. Eddig 2-3 alkalommal versenyeztem 10 km-en, viszont idén beneveztem az őszi Wizz Air félmaratonra, ahol szeretném teljesíteni az első 21K-s távomat is. Milyen edzéstervet javasolsz a felkészüléshez?

Sajnos én egy tempóban azonos távokat futottam eddig. Tudom, hogy ez nem túl hasznos a fejlődéshez, ezért gondolkodom, hogy csatlakozom egy futóklubhoz.

Köszönettel: Tündi

SZAKÉRTŐNK, SZÁNTÓ NELLI VÁLASZA:

Kedves Tündi!

Én mindenképpen azt javaslom, hogy csatlakozz egy futóközösséghez (pl. a Runner’s World Futóklub Ébredj! csapatához csütörtök reggelente 6:30-kor), mert ezeken az edzéseken általában olyan edzéstípusokkal ismerkedhetsz meg, amiket egyedül nagy valószínűséggel nem csinálnál, illetve a futótechnikád is garantáltan fejlődni fog.


Arra a kérdésedre, hogy milyen edzéstervet javasolok elég nehéz a válasz, mert én fontosnak tartom az egyéni sajátosságok, az edzettségi állapot, illetve az edzésre szánt időmennyiség figyelembe vételét.

Ami viszont általánosságban elmondható, hogy kell egy hosszú, de alacsony pulzusszámú, egy fartlek, egy intervall, egy rövid átmozgató és egy keresztedzés (jóga, úszás, kerékpározás) heti szinten elosztva.

Az edzésmódszerek, különböző sportágak variálásával ugyanis amellett, hogy sokoldalúbban fejlődik a szervezeted, az edzések is elveszítik egyhangúságukat. A futást is rendkívül színessé teheted, ha variálod a lefutott távot, útvonalat, intenzitást, napszakot. Futhatsz emelkedőn, lejtőn, síkon, erdőben, atlétika pályán, egyedül vagy társasággal, de a lényeg, hogy kerüld el az edzések azonos ritmussal és dinamikával történő többszöri végrehajtását, mert ez egy idő után korlátozza a fejlődésed.

Várunk szeretettel a Runner’s World Futóklub edzésein!
Nelli

NEKED IS VAN KÉRDÉSED NELLIHEZ? ITT FELTEHETED NEKI! A TÖBBI SZAKÉRTŐNKKEL PEDIG IDE KATTINTVA ISMERKEDHETSZ MEG!