Borítókép: Versenyzés nyaralás alatt: Amikor életed legrosszabb teljesítményére és legjobb versenyére készülsz egyszerre

Versenyzés nyaralás alatt: Amikor életed legrosszabb teljesítményére és legjobb versenyére készülsz egyszerre

Forrás: Oleksandr Pidvalnyi/Pexels
Hogyan lehetséges a kettő egyszerre? Hát elmondom…

Az a helyzet, hogy voltam már olyan külföldi versenyen, amikor összekötöttük utazással, és igazán jó kis kombó, de olyankor sok mindent be kell áldozni. Legyen idő pihenni, hangolódni, egyek egészségesen, ne fogyasszak nagyon alkoholt, tudjak még futni, ha kell és a többi. Akkor minden erről szól, és a többieknek is kicsit alá kell rendelni ennek az utazást.

Most viszont más a helyzet: életemben először utazom valahova, ahova régóta vágytam, és ahol rengeteg mindent szeretnénk megnézni, és ahol száz százalékig nem a pihenésről, az egészséges kajálásról és antialkoholizálásról fog szólni az út. Közben megláttam, hogy egy nagyon szuper maraton is lesz a környéken, és kitaláltam, hogy benevezek félmaratoni távra, mert nem lehet kihagyni, ha már ott vagyok. De nézzük a tényeket, így állok neki a versenynek: jetlagből kikecmergés, sok-sok finomság tesztelése, állandó programok, minimális alvás, és hogy lesz-e időm futni, az kétséges.

Fejben tudatosítottam, hogy nem törik össze a világ, ha a personal worstömre ráverek még 10 percet, felfogom városnéző futásnak, és az érmet ígyis-úgyis megkapom. Persze, a kis egóördögöm azért folyton csesztet, hogy milyen gáz lesz, meg tök ciki, meg hasonlók, úgyhogy még küzdök vele, de igyekszem.

Viszont van azért pár tipp, amit igyekszem majd betartani, hogy a helyzetből kihozzam a legtöbbet:

  • Legfontosabb: örömfutásra készülök, fejben tudatosítom, hogy nincs óranézegetés, úgy megyek, ahogy jól esik!

  • Ha a kajálásra nem is figyelek oda, arra igen, hogy hidratált legyek, és legalább jó sokat igyak.

  • Lesz nálam mindenféle multivitamin, meg aminosav porok, hogy a szegényes táplálkozásomat valamelyest kompenzáljam.

  • Nem követek edzéstervet, de igyekszem minden másnap minimum 5kilit beilleszteni a sűrű programba, azért fél órám csak lesz.

  • Egy napot mindenképpen pihenésre szánok előtte, ennyi belefér, és majd nyújtok meg hengerezem aznap rendesen.

Ha neked is lesz olyan versenyed, ami előtt kicsit sem ideális felkészülős mindennapok várnak rád, akkor a fenti tanácsok mellett azt tudatosítsd még magadban, hogy ha keményed edzettél, akkor nem ez a két hét fogja lenullázni a formádat teljesen!