Borítókép: Ezek a leggyakoribb hibák a félmaratoni felkészülésben

Ezek a leggyakoribb hibák a félmaratoni felkészülésben

Forrás: Seth Macey/Unsplash
Itt a versenyszezon, és sokan most készülnek teljesíteni az első félmaratonjukat.

Összeszedtük azokat a hibákat, amiket a legtöbben elkövetnek az első félmaratoni felkészülésük alatt!

  • Túlságosan beleveted magad az edzésbe: a félmaratonra néhányan úgy kezdenek el edzeni, mintha minimum egy maratonra készülnének. Legyél tisztában a (reális) céljaiddal, és ha kell, kérj tanácsot egy szakértőtől és edzőtől. Azzal biztosan nem teszel jót magadnak, ha fenekestül felforgatod az életed és túledzed magad.

  • Nem engedsz sosem a gyeplőn: az edzéstervedben valószínűleg vannak tempó- és hosszú futások, résztávos edzések és fartlekek, na meg könnyű futások. Nagy hiba szokott lenni, amikor a futók a könnyű futásokat is versenytempóban futják meg, hiszen „a túl lassú futásnak nincs értelme.” Pedig nagyon is sok haszna van, hiszen egyrészt regeneráló futás, másrészt az alacsony pulzustartományon végzett edzések az alap állóképességet fejlesztik. Ha nincs egy jó alapod, nem tudsz mire építkezni a gyorsító edzésekkel.

  • Nem tartasz pihenőnapot: Klasszikus hiba, amikor valakit elkap a gépszíj. Aztán persze menetrendszerűen érkezik az első sérülés, hosszabb kényszerpihenő. Légyszi, ezt a hibát te ne kövesd el!
  • Nem tudod, mi a versenytempód: és a versenyen fogalmad sincs, hogy mihez tartsd magad. Ebben is hasznos egy edző tanácsa. De, ha 1-2 hónappal a verseny előtt tartasz egy 5km-es felmérőt, abból már kaphatsz egy képet arról, hogy nagyjából mire tájold be magad.

  • Nincs terved a verseny napjára: A legjobb, ha pontosan megtervezed, hánykor kelsz, mit eszel, mit veszel fel, hányszor mész el WC-re, mit eszel és iszol a rajtban. Sokan csak úgy beesnek, és villámcsapásként indulnak el, na és ilyenkor üt be, hogy pisilned kell, vagy ki vagy száradva, esetleg kidörzsöl a felsőt vagy tör a cipőd!