Borítókép: 5 szuperhasznos dolog, amit egy sportpszichológustól tanulhatsz

5 szuperhasznos dolog, amit egy sportpszichológustól tanulhatsz

Forrás: unsplash.com/ Curtis MacNewton
A legtöbb élsportoló mellett áll egy profi pszichológus is, aki segít neki abban, hogy az atléta mentálisan is ki tudja hozni a maximumot magából.

Mivel az amatőrök közül már kevesebben fordulnak ilyen jellegű szaktanácsért, mutatunk néhány hasznos tippet, amit Dr. Robert Corb, sportpszichológus szokott javasolni a pácienseinek.

1. Fájdalmas lesz, de nem kell szenvedned

Ha célod, hogy jobb időeredménnyel érj célba, a megszokottnál jóval keményebben kell majd edzened. Azonban érdemes a legnehezebb pillanatokban se próbálj meg menekülni a fájdalom elől, hanem fogadd el - ez ugyanis a felkészülésed velejárója.

2. Amikor kétségeid támadnak…

...akkor fogadd el őket, hiszen előre biztos, hogy nem tudod megmondani, sikerül-e elérni a kitűzött célt. Bízz viszont abban, hogy meg tudod csinálni, az eredmény helyett pedig a folyamatra koncentrálj.

3. Lépj át a határaidon!

Vannak napok, amikor minden nehezebben megy, vagy épp nem sikerül semmi. Ha úgy érzed, megakadtál, vagy túl nehéznek tartod az aktuális edzést, koncentrálj például a tartásodra, vagy más aktualitásra, így a jelenben maradsz, nem kalandozol el és végig úgy érzed, kicsit erősebben a kezedben tudod tartani a dolgokat. Ahelyett pedig, hogy azt ismételgetnéd futás közben, hogy “Nem fog sikerülni”, mondd azt, hogy “Mindent megteszek azért, hogy sikerüljön.”

4. ne muszájból csináld!

Amint kimondod, hogy el KELL menned futni, a tested befeszül, idegesebb leszel, kevésbé tudsz koncentrálni, ez pedig egyenes út a borzalmas teljesítmény felé. A muszáj helyett inkább a “szeretnék” szót használd, ezzel sokkal jobban motiválhatod magadat.

5. Az útra fókuszálj!

Dr. Corb szerint sokan ott rontják el az egész felkészülést, hogy az eredmény lebeg a szemük előtt - ez pedig sok kétséget, aggodalmat szül. Tény, hogy fontos a végeredmény, de az odáig vezető út még lényegesebb.

Reméljük, a szakember tanácsaival te is sokkal motiváltabbá és sikeresebb futóvá válsz majd!

Olvasnál még a témában?