Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Felemelő és megrázó olimpiai pillanatok az atlétika világából

olimpia,10000 méter,Haile Gebrselassie,Paul Tergat
Szakértőink

Csanya

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Frányó Eszter

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Fülöp Tibor

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A LifeLike Egészségügyi és  Mozgásdiagnosztikai Központ sportlabor vezetőjeként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A Testnevelési Egyetemen a kerékpáros edzőképzés szakvezetője, 2002 óta szaktárgyi oktatója vagyok. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Gadányi Bálint

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Garas Attila

Triatlon és futóedző vagyok. Évek óta állóképességi sportolókkal foglalkozom, legyen az triatlonista, terepfutó, vagy éppen kerékpáros. Sporttudományos alapokon álló versenyfelkészítéseim középpontjában mindig a sportolóim és a céljaik állnak. Hiszem, hogy a felnőttkori sport, is űzhető magas szinten, optimális időkihasználással, egyensúlyban az élet más területeivel. Évek óta publikálok szakmai lapokban, és több tudományos kutatásban is részt veszek. Folyamatos önképzésemnek köszönhetően én voltam hazánk első IRONMAN licensszel rendelkező triatlonedzője, és két éve én írom a Balaton átúszás felkészítő edzéstervét is.  

Janota Zoltán 'Johnny'

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kiss Áron

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kis-Soós Zsanett

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Liebscher László

Liebscher László vagyok. Világéletemben a kihívások vonzottak, emiatt kezdtem el foglalkozni a pulzusvarianciával és a regenerációval. 4 éve foglalkozom napi szinten pulzusvariancia elemzéssel és (amatőr, félprofi és profi, elit) sportolók stressz-regenerációs profil- és életmód elemzésével. Én magam maratoni távokat futok, azokra készülök. Rendszeresen tartok konferenciákon, edzőképzésekben, szakmai fórumokon, egyetemeken előadást a regeneráció központú edzésterhelésről és a regeneráció fontosságáról, mérhetőségéről. Pulzusvariancia témakörben zárt és nyílt képzéseken igyekszem a tudásmegosztásban is aktívan részt venni.

Lőrincz Olivér

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Lubics Szilvia

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

MacPherson Éva

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Markocsán Sándor

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Pulay Szilvi

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Rajnay Kata

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Sipos Fanni

Szerencsés vagyok, mert szülés után visszatért kismamától – 3 órás maratonistán át- ultrafutók felkészítését vittem már végig. A munkám így igazán változatos, más és más kihívásra lelek a különböző edzéstervek írásában. Tanulmányaimat /Testnevelési Egyetem-Humánkineziológus/ a gyakorlatban is alkalmazom, több ezer teljesítménydiagnosztikai vizsgálat van a hátam mögött. Nagy segítség a felkészülésben a sporttudományos szemlélet. Edzőként nagyon fontosnak tartom, hogy a modern eszközök mellett a régi iskolát is tudjuk alkalmazni. A laptop - online edzésterv világából ki kell tudni lépni, és a pálya mellett kiolvasni azokat amit a görbékből nem lehet. Hiszen a mozgás és a technika javításához szükséges a személyes edzői jelenlétem.

Szántó Nelli

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Szilágyi Tibi

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Vajda Zsuzsa

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Zsirai Eszter

2010-ben végeztem a Testnevelési Egyetem testnevelő tanár-rekreáció szakán. Egyetem után úszásoktatással foglalkoztam és elvégeztem a középfokú triatlon edzői tanfolyamot. Gyermekkoromban versenyszerűen triatlonoztam, ezután számos akadályfutó versenyen értem el előkelő helyezéseket. Mára már a sport csak hobbi, de a Träningben és egy óbudai iskolában testnevelő tanárként a mai napig a sport az életem. Továbbra is célom, hogy megszerettessem a sportolást gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt.

Zsirai Milán

Erőnléti edzőként tevékenykedem a Träningben. 2014-ben végeztem a Testnevelési Egyetemen, ezután kezdtem meg az edzői pályafutásomat. 12 évig versenyszerűen triatlonoztam és számos nemzetközi versenyre eljutottam válogatott színekben. TF-es tanulmányaim mellett tagja voltam a TFSE atlétika szakosztályának középtávfutóként. Az aktív versenyzést azóta abbahagytam, ma már csak hobbi szinten sportolok. A gyakorlati tapasztalataimat és elméleti tudásom szeretném átadni a lelkes mozogni vágyók számára.

Facebook
Twitter
Pinterest
Négyévente az olimpia reflektora az atlétika világát is bevilágítja. A sikerek mögött megannyi keservesen nehéz, olykor legendássá vált pillanat születik meg. Így, hogy a tokiói olimpiát 2021-re halasztották, a régmúlt emlékezetes eseményei kicsit tovább maradnak fenn.

Íme jó pár fontos esemény az olimpia történetéből.

Döntő pillanatok

1964 - 10 000 méter döntő

Az 1964-es 10 000 méteres olimpiai döntőben az 1960-as 5000 méteres olimpiai bajnok (Murray Halberg), az 1960-as 10 000 méteres olimpiai bajnok (Pjotr ​​Bolotnikov) és a 10 000 méteres világrekorder (Ron Clarke) közti versengést borítékolták. Senki sem figyelte Billy Mills-t – valójában érthető okból. Második lett az amerikai olimpiai próbán, és egy perccel Ron Clarke mögött ért célba a római kvalifikációs futamon. Ennek ellenére 28 perc és 24 másodperccel a startpisztoly eldördülését követően új olimpiai rekorddal első helyen futott be. Neve egy szempillantás alatt vált ismertté.

A videó-e hírnév előtörését mutatja be:

Itt pedig egy jobb minőségű felvétel szintén erről a döntőről.

1972 - 800 méter döntő

Dave Wottle egy 21 éves főiskolai hallgató volt, aki az amerikai olimpiai próbán futott 800 métert, a hivatalos távja, az 1500 méter előtt. S bár lehet, hogy Wottle tapasztalatlan volt 800-on, ennek ellenére miután elérte az 1:44.3-as világrekordot, hirtelen egyenes útja lett ​​az olimpiára.

A fegyver eldördült és Wottle látszólag borzalmas rajttal indult, a mezőny után 10 méterrel futott. A kommentátorok azon tűnődtek, vajon megsérült-e, de mint kiderült, egyszerűen csak úgy futott, mint egy hosszútávfutó.

Elképesztő nézni is ezt a döntőt:

1980 - 1500 méter döntő

Steve Ovett és Seb Coe egymás riválisai voltak, hatszor versenyeztek egymással profi sportolóként. Az 1980-as olimpián Coe-t tartották az esélyesebbnek 800 méteren, míg Ovettet 1500 méteren favorizálták. Valójában Ovett három éven át nem veszített egyetlen mérföldet vagy akár 1500 métert az olimpiáig.

Amikor Steve Ovett legyőzte riválisát, Seb Coe-t 800-on, Coe apja emlékezetesen úgy reagált fia teljesítményére, hogy „úgy futott, mint egy abszolút idióta”. Ezek után úgy tűnt, hogy Ovett a világ legjobb középtávfutójaként nyert elismerést. Ám a visszavágóra nem kellett sokáig várni, Coe 1500-on aratott váratlan győzelmet, Steve Ovett pedig a harmadik helyen ért célba:

2000 - 10 000 méter döntő

Ami az Ovett és Coe közti rivalizálás volt a 80-as évek elején, azt Paul Tergat és Haile Gebrselassie a 90-es években folytatta. Ők ketten Kenyát és Etiópiát képviselik, mind a két ország az állítja a futóiról, hogy a legjobb hosszútávfutók.

A sydney-i olimpiáig Tergatnak öt aranyérme volt mezei futó világbajnokként, Gebre háromszor verte meg vetélytársát 10 000 méteren világbajnokságokon, egyszer pedig olimpián. Ez nem csekélység, ráadásul Gebrselassie 1990 és 2000 között nem veszített el egyetlen 10 000 méteres versenyt sem.

A döntő utolsó köre minden idők egyik legnagyobb csúcspontja volt két kiváló sportoló teljesítményének:

Meghatározó sportolók

Joan Benoit - 1984. maraton

1984-ben volt az első olyan olimpia, ahol már a nők is futhattak maratont. Nagy nyomás volt az amerikai Joan Benoit-on, hogy megnyerje országa számára az olimpiai aranyat. Fő vetélytársa a norvég Grete Waitz volt, aki az előző évben maratoni világrekordot futott.

Los Angelesben a verseny napján nagy hőség volt, ennek ellenére Benoit merészen futott - 14 perc elteltével a mezőny élére állt. 30 km környékén több, mint 2 perces előnye volt. Amikor belépett a célt rejtő stadionba, óriási üdvrivalgás fogadta, a teljesítményének megítélését az is fokozta, hogy hosszú ideje az első női sportoló volt, aki képernyőre kerülhetett:

Michael Johnson - 1996. 200 méter

Michael Johnson már karrierje csúcsán járt, amikor híres aranycipőjét felöltötte Atlantában. Viszont korábban senki nem nyert 200-on és 400-on ugyanazon az olimpián.

Johnson majdnem egy teljes másodperccel megnyerte a 400 métert és új olimpiai rekordot állított fel. De az igazi parádét a 200-as döntőre tartogatta. Nem pusztán megszerezte az aranyat, hanem egyben világcsúcsot is futott:

Usain Bolt - 2008. 100 méter

Johnson világrekordja a 2008-as olimpiáig maradt fenn, amikor is Usain Bolt megállíthatatlan erővel berobbant. Bolt ezen az olimpián mind a két sprintszám (100 és 200 méter) olimpiai bajnoka lett és mind a két számban világcsúcsot futott.

Nehéz igazán uralni egy ilyen rövid versenyszámot, de Bolt stílusosan csinálta. A célba érkezés után kisebb showműsorral ünnepelt. Ez lett az ő egyik védjegye. Ezzel kezdődött az uralkodása, az atlétika egyik legnagyobbja a következő két olimpián is remekelt:

Inspiráció

Az olimpia varázsa természetesen nem csak a nyertesekről szól. Az éveken át tartó kemény munka csúcspontja, ugyanakkor nincs garancia arra, hogy minden a terv szerint alakul.

Miközben Joan Benoit-t ünnepelte a közönség a '84-es Los Angelesi olimpia maratoni finishében, Gabriela Andersen-Schiess lehet a legikonikusabb beérkezője a versenynek. Forróság volt aznap, és egyértelmű, hogy Andersen-Schiess nagyon küzdött, amikor belépett a stadionba, hogy megtegye a maraton utolsó 500 méterét. Állapota ellenére úgy döntött, hogy befejezi önerőből a versenyt, intett az orvosi segítség elhárítására, hogy ne kerüljön kizárásra. Semmit nem kell érteni a felvételekből, mert a lényeg ott van szavak nélkül, az emberi szellem ereje:

Végül ott van Derek Redmond - a volt 400 méteres brit rekord birtokosa, aki abban a leghíresebb, ahogyan kizárásra került az olimpiáról. A barcelonai játékokon Redmond a 400 méteres elődöntőben vett részt, amikor hirtelen fájdalmasan a combhajlítójához kapott és sántikálni kezdett. Ahelyett, hogy kiállt volna, bicegve, fájdalomtól torzult arccal folytatta a versenyt, ám végül elfogadta a pályára érkező apja segítségét, ami kizáráshoz vezetett, mert külső segítséget vett igénybe. A célba érkezése nem szerepel az eredmények között, de ha megnézzük a felvételt mélyen rögzülnek a pillanatok, ahogyan apa és fia átlép a célvonalon:


Galéria / 11 kép

Így festene a 2024-es olimpia Budapesten

Megnézem a galériát
Tovább olvasok
Kép

Sierre-Zinal: idén is Kilian Jornet és Maud Mathys nyertek, ám nem a megszokott módon zajlott az esemény

47. alkalommal rendezték meg Európa legrégibb terepfutóversenyét, a koronavírus miatt rendhagyó módon.

Kép

5 dolog, ami komolyan hátráltat a futásban, ha túl hirtelen vágsz bele

A nyári hónapok, a hőség, a különféle elfoglaltságok, szabadságok sokaknál az edzések jelentős csökkentését hozzák, ám így az őszi újrakezdés embert próbáló helyzetet teremt. Viszont megtehetsz pár dolgot, ha nem akarod még jobban nehezíteni az „újrakezdés” hónapjait!

Kép

Büntetőkör #22 - Beszéljünk a testedzésfüggőségről!

Simonyi Balázs a Büntetőkör Podcastsorozat legújabb részében a testedzésfüggőségről beszélget Demetrovics Zsolt addiktológus és klinikai szakpszichológussal!

Kép

Magas a vérnyomásod? Ezeket az ételeket kellene sokkal gyakrabban enned!

A szívbetegségek elkerüléséhez a magas vérnyomás az a kockázati tényező, amit az összes közül a legkönnyebb orvosolni. A megfelelő étkezéssel sokat segíthetsz!

Kép

Világcsúcsot futott egy 90 éves futónő 400 méteren

Hihetetlen, hogy akár ebben az életkorban is futhat valaki magas szinten és versenyezhet rendszeresen, a német Melitta Czerwenka-Nagel ráadásul nem első alkalommal érte el ezt a megtisztelő címet.

Kép

Tatár Csilla: Ami nekem a futásban igazi szerelem, az az, hogy elképesztően igazságos!

Kislánykora óta rengeteget sportolt, ám pár éve a futásban találta meg igazán önmagát. Elképesztő felkészüléssel, kicsit több, mint 4 hónap után futotta le a félmaratont, és nem veti el, hogy túl a negyvenen maratonra készüljön. Tatár Csillát futásról, felkészülésről, vágyakról faggattuk.

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem