Borítókép: Sir Roger Bannisterre emlékezünk: ő volt az első futó, aki egy mérföldet 4 percen belül teljesített

Sir Roger Bannisterre emlékezünk: ő volt az első futó, aki egy mérföldet 4 percen belül teljesített

Forrás: runnersworld.com
1954. május 6-án, az oxfordi Iffley Road sporttelepen írt sporttörténelmet Sir Roger Bannister, ahol 3 perc 59,4 másodperc alatt sikerült lefutnia egy mérföldet (1609,344 m).

Ugyanezen a távon az 1954-es Nemzetközösségi Játékokon aranyérmet is szerzett. Sir Roger Bannistert 2018. március 3-án, 88 éves korában érte a halál. Családja körében, békésen távozott oxfordi otthonában.

Miután 1954-ben befejezte sportkarrierjét, orvosnak tanult az Oxfordi Egyetemen, majd pedig neurológusként dolgozott.

„A múlt század egyik legnagyszerűbb sportolója volt, emellett kiváló orvos vált belőle. Mindenki ismerte és becsülte. 88 évesen még mindig aktívan támogatta az egyetemet, nagyon fog hiányozni.”
– ezekkel a szavakkal emlékezett meg róla az egyetem rektora, Lord Patten of Barnes.
Forrás: runnersworld.com / Getty Images

Azt követően, hogy az 1952-es Helsinki olimpián negyedik helyen végzett 1500 méteres síkfutásban, elsődleges céljává vált, hogy 4 perc alá menjen az egy mérföldes távon. Vetélytársai, az amerikai Wes Santee és az ausztrál John Landy szintén közel jártak Bannister céljához, de végül az oxfordi futónak sikerült megdöntenie a rekordot. Csapattársai, Chris Chataway és Chris Brasher voltak az iramfutói. Brasher segítette a futókat az első 900 méteren, ezt követően Chataway vette át az irányítást a harmadik kör végéig. Bannister végül 3.59.4-es időeredménnyel futott át a célvonalon. Az 1954-es Eb után vonult vissza, miután megnyerte fő számát. Az életét a gyógyításnak szentelte, mindig azt vallotta, hogy a neurológia a hivatása, nem a futás.

A jelenlegi egy mérföldes rekordot a marokkói Hisám el-Gerúzs tartja 3 perc 43.13-as eredménnyel, melyet 1999-ben, Rómában futott.

Forrás: en.wikipedia.org

Bannisternél 2011-ben Parkinson-kórt diagnosztizáltak, 2014-ben így nyilatkozott a BBC-nek betegségéről:

“Annyi beteget láttam el életem során, hogy nem csodálkozom azon, én is megbetegedtem. Van ebben egy csipetnyi irónia is.”
- tette hozzá.

1975-ben lovaggá ütötték.

"Szomorúan hallottam, hogy Sir Roger Bannister eltávozott.” – mondta Amy Williams, olimpiai bajnok. „Ő volt az első sportoló, aki 4 perc alatti időeredménnyel futotta az egy mérföldet, ráadásul az orvostudományban is remekelt.” - folytatta.

"Átértelmezte, mire képes az emberi test és megmutatta nekünk, hogy semmi sem lehetetlen.” – emlékezett az olimpikon sprinter, Iwan Thomas. „Egy igazi legenda volt, nagyszerű sportoló és valódi úriember.”

Forrás: runnersworld.com, Getty Images