Borítókép: Mire jó a kompressziós szár? Szakértőnk elmondja!

Mire jó a kompressziós szár? Szakértőnk elmondja!

Olvasónk azzal a kéréssel fordult szakértőnkhöz, hogy magyarázza el, pontosan miért ajánlott kompressziós szárat használni futás közben és után.

Kedves Nelli,

Mindenekelőtt szeretném megköszönni a sok hasznos információt amiket az általad írt cikkekben eddig is olvashattam. Úgy látom, hogy a hosszabb távú futásaid során mindig viselsz kompressziós szárat. Olvastam már erről cikket, de mivel a te személyed és sporttevékenységed rendkívül szimpatikus és tiszteletre méltó számomra is, kérlek röviden ismertesd ennek a kiegészítőnek a jelentőségét.

Köszönettel:

Lajos

Szakértőnk, Szántó Nelli válasza:

Kedves Lajos!

Nagyon köszönöm az elismerő szavakat! :)

Valóban minden hosszabb távú futás során viselek kompresziós szárat, de személy szerint a pozitív hatását nem közvetlenül a futás során, hanem az azt követő regenerációnál érzem leginkább. A kompressziós szár lényege, hogy nyomás hatására javul a vénás visszaáramlás a szív felé, ezáltal sokkal több oxigén jut az izmokhoz és a salakanyagok elszállítása is felgyorsul, aminek következtében hatékonyabb a regeneráció.

Minden hosszabb terhelést követően a lábamon hagyom 1-2 órán át, és az a tapasztalatom, hogy utána sokkal lazább a vádlim. Ha hosszú versenyed lesz, akkor érdemes az azt megelőző napokban is használnod, hogy felkészítsd a lábaidat a terhelésre.

Remélem segítettem!

Ha neked is van kérdésed Nellihez, itt felteheted neki! A többi szakértőnkkel erre a linkre kattintva ismerkedhetsz meg.