Borítókép: Íme a budapesti vb 10 legemlékezetesebb pillanata

Íme a budapesti vb 10 legemlékezetesebb pillanata

Forrás: Getty Images
Nagyon nehéz volt kiválasztanunk tízet a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságról, és nem azért, mert ne lett volna annyi, hanem épp ellenkezőleg! Az atlétika szuperhősei számos emlékezetes pillanatot okoztak a magyar fővárosban, ahol – többek között – az amerikai vegyes váltó világrekordot döntött, és 7 világbajnoki rekord is megdőlt.

1) A vb 9 estéjéből 7 is telt házas volt

Nem sokan gondolták volna azt, hogy ennyien lesznek kíváncsiak az atlétikai vb-re Magyarországon. Azonban végül eljutottunk oda, hogy a magyar emberek közül senki sem akart lemaradni az ország történetének legnagyobb sporteseményéről. A hétfő és kedd kivételével minden este telt házzal ment, sőt, a nyitó hétvégén délelőttönként is tele volt a Nemzeti Atlétikai Központ. A vb utolsó előtti napján délelőtt is több mint tízezren mentek ki szurkolni a pályafutása egyik utolsó nagy megmérettetésén részt vevő fedett pályás világbajnok súlylökőnek, Márton Anitának.

A budapesti vb volt minden idők leglátogatottabb magyarországi sporteseménye. Összesen 404 088 jegy kelt el, azaz az elérhető belépők 95 %-a gazdára talált. A látogatók 60%-a Magyarországról, 40%-a külföldről érkezett. Több mint 100 országból jöttek szurkolók a vb-re, akik közül jó néhányan kipróbálták magukat a záró napi Hősök futásán, amit a hőség ellenére is 6000 ember teljesített.

2) Noah Lyles triplázással lépett Usain Bolt nyomdokaiba

A vb legnagyobb sztárja Noah Lyles lett, aki a 100 és a 200 méter megnyerése mellett az amerikai 4x100-as váltó tagjaként is felért a csúcsra. A 26 éves sprinter ezzel olyat vitt véghez, ami utoljára Usain Boltnak sikerült 2015-ben – igaz a jamaicai legendának 2009-ben és 2013-ban is sikerült tripláznia, így van még hova fejlődnie.

3) Sha’Carri Richardson és Shericka Jackson párharca

Nagyon vártuk a női sprinterek összecsapását Budapesten, és nem is okoztak csalódást. Sha’Carri Richardsonnak ez a vb lett az, ahol végre berobbant a legjobbak közé. A női 100 métert a 9-es pályáról nyerte meg, amivel megszerezte pályafutása első nagy címét. Az ezüstérmes mögötte az a Shericka Jackson lett, aki 200 méteren minden idők második leggyorsabb futásával, 21.41 másodperccel legyőzte őt.

Kettejük párharcában volt még egy epizód: a női 4x100 méter fináléjában ők voltak váltójuk befutóemberei. Sha’Carri kapta elsőként a botot Gabby Thomastól, akit Shericka bárhogyan próbált utolérni a célegyenesben, a texasit már nem lehetett utolérni. Az amerikai így 2 arannyal és 1 bronzzal, riválisa pedig 1 arannyal és 2 ezüsttel térhetett haza a magyar fővárosból.

4) Legendás utolsó ugrások és dobások

Csak a legnagyobb klasszisok képesek – az ő szintjükön – öt gyengébb kísérlet után hatodikra akkorát dobni vagy ugrani, hogy azzal a maguk javára fordítsák a küzdelmet. A Nemzeti Atlétikai Központ forró nyári estéin ez négy szuperhősnek is sikerült.

A görög Miltiadis Tentoglou utolsóra elért 8,52 méteres ugrásával nyerte meg a távolugrást. Daniel Stahl 71,46 méterre repítette a diszkoszt a végén, amivel egyszerre győzte le és vette el Kristjan Ceh-től a világbajnoki címet és a versenycsúcsot. A hármasugrás világcsúcstartónőjének, Yulimar Rojasnak nagyon nem ment: majdnem kiesett a 3. kör után. Végül versenyben maradt, és 15,08 métert ugrott hatodikra, amivel nyolc centivel Maryna Bekh-Romanchuk elé került. A venezuelai zsinórban negyedik vb-címét zsebelte be. Haruka Kitaguchi szintén nem állt jól a női gerely fináléjában. Aztán a végére összeszedte magát, és 66,73 méteres hajításával az övé lett az aranyérem.

De említhetnénk azt a Ryan Crousert is, aki hatodikra dobott 23,51 méteres új világbajnoki rekordot a nyitó estén. Ezzel alig öt centiméterrel maradt el a súlylökés világrekordjától, amit szintén ő tart.

5) Gianmarco Tamberi ismét meghódította a szíveket

Ez az ő vébéje lesz. Így jött el Budapestre az olaszok közönségkedvence, akit népes olasz szurkolósereg kísért el, és buzdított a kedd esti programban. A showmannek nem kellett sok, és a teljes Nemzeti Atlétikai Központ neki szurkolt a férfi magasugrás döntőjében.

Tamberi 2,36 méteres teljesítményének köszönhetően teljessé tette aranygyűjteményét. Az olimpia, a fedett pályás világbajnokság, illetve a szabadtéri és fedett pályás Európa-bajnokságok után immáron szabadtéri vb-ken is felállhatott a dobogó legfelső fokára.

tamberi
Forrás: Getty Images

6) Spanyol tarolás gyaloglásban

Az atlétikai világbajnokságok 40 éves történetében most fordult először elő, hogy ugyanazon nemzet képviselői nyerik meg az összes gyalogló versenyszámot. A női 20 és 35 km-es gyaloglást María Pérez nyerte – a hosszabb távot világbajnoki rekorddal -, a férfiak között Álvaro Martín duplázott.

7) Faith Kipyegon minden idők legnagyobbjává vált

Nem kell sokat gondolkodnunk azon, hogy 2023-ban ki lesz az Év női atlétája. Faith Kipyegon nyár elején három különböző versenyszám világrekordját is megdöntötte. A kenyai legenda specialitása, az 1500 méter mellett az 1 mérföld és az 5000 méter csúcstartója lett. Budapestre duplázási céllal érkezett, és nem is okozott csalódást.

Az 1500 métert hatalmas fölénnyel nyerte meg. Nyugodtan nevezhetjük őt ennek a távnak a királynőjének, ugyanis 2015 óta mind a hat vb-n legalább második lett (3 arany, 2 ezüst). Kipyegon most először vállalta be az 5000 métert is. Élete formájában sikerült lehajráznia az ebben a műfajban a legerősebbnek tartott Sifan Hassant is, így ő lett a vb-k történetében az első női futó, aki véghez vitte az 1500-5000 méter duplázást.

8) Femke Bol és Sifan Hassan drámai világbajnoksága

Drámaian kezdődött Hollandia számára a budapesti 9 nap. Két legnagyobb sztárjuk is az utolsó métereken bukta el – szó szerint – a győzelmet. Sifan Hassan 10 000 méteren próbálta meg lehagyni a három etiópot, amikor elesett. Femke Bol a 4x400-as vegyes váltóban haladt a világcsúcsot elérő amerikaiak előtt, amikor hasonlóképp járt.

Klasszisukat jól mutatja, hogy mindketten talpra tudtak állni ebből a kudarcból: Hassan bronzérmes lett 1500-on, majd ezüstérmesként zárt 5000-en. Bol pedig a várakozásoknak megfelelően megnyerte a 400 méteres gátfutást, majd vesztett helyzetből, az utolsó 15-20 méteren Jamaicát és Nagy Britanniát is lehajrázva győzelemre vezette a holland 4x400-as váltót is.

9) Nina Kennedy és Katie Moon megosztoznak az aranyérmen

A vb-k történetében először volt megosztott aranyérem. A két kiváló rúdugró sporttörténelmi pillanatában minden benne volt, amiért a sportot szeretjük. Moon és Kennedy a budapesti vb újításának számító Medal Plazában kéz a kézben állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Hasonló pillanatok voltak ezek, mint amilyeneket a tokiói olimpián Gianmarco Tamberi és Mutaz Essa Barshim bemutatott magasugrásban. Budapest ezzel is az atlétika történelmének a részévé vált.

10) Több tízezer ember a világ egyik legszebb maratonpályája mentén

Sokan úgy gondolták, hogy a stadion versenyszámok mellett a maratonik is érdektelenségbe fognak fulladni. Ennek egyszerű oka volt: „szombaton és vasárnap reggel 7 órakor még alszanak az emberek” – mondták a kritikusok. Nem lett igazuk, a világ egyik legszebb maratoni pályája mentén több sorban álltak az emberek.

A Hősök terén már szombaton, a női maratoni alatt remek hangulat uralkodott, köszönhetően az etióp szurkolók táncos-zenés mutatványának. Szintén megalapozta a hangulatot a hazaiak számára Szabó Nóra, aki az első körben az élre állt, és végül a bravúros 24. helyen végzett. Vasárnap még többen jöttek ki a hajnali órákban az Andrássy út, Bazilika Lánchíd, Várkert Bazár környékére. A nagy meleg ellenére meglett minden idők leggyorsabb Magyarországon futott maratonija: Victor Kiplangat 2:08:53-mal győzött, elsőként 2 óra 10 percen belül lefutva a klasszikus távot.

+1) A magyar csapat maga mellé állította az országot

Az atlétika egy trendi, menő dologgá kezd válni itthon, egy ekkora verseny pedig nem tud nem egy óriási buli lenni. A jó hangulatot a magyar csapat remek szereplése garantálta. Mindenki megkapta a kellő buzdítást ahhoz, hogy élete legjobb eredményét érje el a Nemzeti Atlétikai Központ 35 000 nézője előtt. A rekord létszámú 63 fős csapatból a legtöbben éltek is a lehetőséggel.

Halász Bence bronzérme kalapácsvetésben feledhetetlen emlékeket adott nekünk, ahogyan váltóink is kitűnően helyt álltak: 5-ből 4 váltónk is új magyar csúcsot ért el. A 2023-as szezon egyik legnagyobb felfedezettje, Molnár Attila például a 4x400-as vegyes váltó és a 4x400-as férfiváltó tagjaként elért országos csúcsa mellett 400 méteren egyéniben is tovább javította a valaha volt legjobb magyar eredményt (44.84). Kéri Bianka és Molnár Janka is ott voltak a vegyes váltóban – a lányok ráadásul a női 4x400-as váltó rekorddöntéséből is kivették a részüket.

Hétpróbázó lányaink első két napon nyújtott teljesítménye szintén kiemelendő: Krizsán Xénia a 4. helyen végzett, és az új egyéni csúcsot elérő Nemes Rita is a Top 10-ben zárt. Hozzá hasonlóan élete legjobbját érte el Klekner Hanga, Németh Mátyás, Helebrandt Máté, Bánóczy Árpád, Wahl Zoltán, Rapai Fanni és Vindics-Tóth Lili Anna.