Joshua Cheptegei,5 km-es utcai világcsúcs,félmaratoni világbajnokság,mezei futóbajnokság

Pár nappal ezelőtt alaposan átértelmezte az emberi teljesítőképesség határait Joshua Cheptegei, de ki ez a hihetetlenül fiatal afrikai futó?

Forrás: Getty Images
„Minden fejben kezdődik. Ha elhiszed, hogy meg tudod csinálni, akkor az tényleg lehetséges.”

Állítja a 23 éves ugandai futó, aki vasárnap óriási világcsúcsot futott Monacóban egy 5 km-es utcai futóversenyen. 12.51-gyel szakította át a célszalagot, 27 másodperccel gyorsabban az előző hivatalos rekordnál. Ennek fényében nem meglepő, hogy a mentális képességei párhuzamban állnak fizikai felkészültségével.

Ilyen nyilatkozatok hallatán kicsit talán kikerekedik sokak pillantása, mert hasonló önmarketing fogásokkal gyakrabban találkozni, mint a hozzájuk kapcsolódó valós teljesítménnyel, nem így Cheptegei esetében!

Az elmúlt egy évben ez a 23 éves ifjú afrikai megnyerte a Dániában megrendezett mezei futó világbajnokságot, a Diamond League zürichi döntőjében 5000 méteres bajnokká avatták, a dohai atlétikai világbajnokságon 10000 méteren aranyérmet szerzett és az évet egy 10 km-es utcai világrekorddal (26.38) zárta Valenciában.

Idén pedig egy 5 km-es utcai világcsúccsal indított. Kérdezhetnénk, vajon van-e még valami küldetése atlétaként ennek a srácnak ezek után? Nyilván van!

A félmaratoni VB küszöbén

A jövő hónap végén Cheptegei elindul a lengyelországi Gdyniában megrendezésre kerülő félmaratoni világbajnokságon nem titkoltan azzal a céllal, hogy a mezei futó és a 10000 méteres világbajnoki cím után bezsebeljen egy félmaratoni VB aranyat is. Ezzel történelmi tettre készül, hiszen ő lenne az első olyan sportoló, aki egymást követő világbajnokságokon megnyerheti a mezei futást, a szabadtéri 10000-et és az utcai félmaratonit. Nem szerénytelen, hiszen először fut ezen a távon!

Arra a kérdésre, a rövidebb távok után nem aggódik-e amiatt, hogy valóban képes lesz-e átvenni a vezetést a világ legjobb félmaratoni futóitól, azt válaszolta: „Nem aggódom, hiszen futottam már 15 km-es vagy 10 mérföldes versenyeken, ezektől a félmaraton nincs messze” – mondta Cheptegei.

Joshua Cheptegei,félmaratoni világbajnokság,világcsúcs
Forrás: Getty Images

A mezőnyben egyik legfőbb versenytársa, a kenyai Geoffrey Kamworor lesz, aki az elmúlt évek legjobb félmaratoni futója lett, az utolsó három világbajnokságot ő nyerte és tavaly Koppenhágában világcsúcsot futott a távon (58:01).

A felkészülés során Cheptegei még többet fut, mint eddig. 120-140 km-es hetei voltak akkor, amikor pályaversenyekre készült, most 150-160 km az adagja. „Ez a mennyiség még mindig nem olyan sok. A félmaraton nagyfokú kitartást és kiváló állóképességet igényel. Dolgozunk folyamatosan a sikerért.”

Menedzsere, Jurrie van der Velden 2014-ben fedezte fel a tehetséget, egy ugandai mezei futó bajnokságot nyert meg Joshua. Ugyanebben az évben az amerikai 10 000 méteres bajnoki címet is bezsebelte az USA utánpótlás világbajnokságán. A következő évben Van der Velden javaslatára Cheptegei a kenyai Kaptagatba ment, hogy a híres edző, Patrick Sang (Eliud Kipchoge edzője) mellé szegődjön. Ám az ugandai futónak túlságosan hiányzott az otthona és a családja, nem tudta vállalni a rendszeres vonatozást az edzések mellett, így menedzsere úgy döntött, felépít egy világszínvonalú ugandai edzőcsapatot, akik Cheptegei felkészülését is segítik.

A kampalai kudarc

Cheptegei 2017 márciusában az Ugandában megrendezett mezei futó világbajnokságot szerencsétlenül elveszítette, pedig 12 másodperces előnnyel fordult az utolsó körre Geoffrey Kamworor előtt. Végül az utolsó kilométeren belül megbotlott, elesett és a 30-ik helyen ért célba. Csalódásként érte meg az esetet, hiszen hazai pályán lehetett volna mezei futó világbajnok. „Ez a vereség is arra késztetett, hogy ma az legyek, aki vagyok. Megerősített” – vallja Cheptegei.

Joshua Cheptegei,mezei futó világbajnokság,félmaratoni világbajnokság,világcsúcs
Forrás: Getty Images

Két évvel később, mentálisan és fizikailag is egy sokkal erősebb sportoló tért vissza a mezei futás világába és tavaly a dániai Aarhusból már világbajnokként tért haza.

Az októberi doha világbajnokságon tovább gyarapította bajnoki címeinek számát. Rutinos atlétákra jellemző precizitással fordította a javára a versenyt. Az etióp Yomif Kejelcha, valamint a kenyai Rhonex Kipruto előtt célba érve, 26:48.36-tal megnyerte a 10000 méter világbajnoki aranyát.

Elképesztő iram volt a kezdetektől a döntőben. Cheptegei utolsó köre 55.39 másodperc volt, az utolsó kilométere pedig 2:27.58. „Nem csinálok túl sok gyorsító munkát, de minél régebb óta futsz, minél több tapasztalatot szerzel a versenyzésben, és annál nagyobb a sebességed is” – mondja az ugandai bajnok.

Úgy véli, túl sokan alábecsülik a mentális képességek erejét: „A rajtvonalnál mindenkiben ott a lehetőség, aztán történik valami, ami megkülönbözteti az arany-, az ezüst- és a bronzérmes futót. Ami megkülönböztet bennünket, az a hozzáállás: hogy soha nem adom fel.”

Joshua Cheptegei,IAAF World Athletics Championships Doha,10000 méter,világbajnokság
Forrás: Getty Images

Decemberben Cheptegei 26:38-as világcsúcsot futott utcai 10km-en, amit idén januárban Rhonex Kipruto ismét megdöntött Valenciában (26:24). „Lehet, hogy előbb vagy utóbb újra nekiveselkedek én is a rekordkísérletnek.” - mondja Cheptegei, aki ugyanolyan tehetséges az utcai futások, mint a pályaatlétika vagy a mezei futás világában.

Végül az elmúlt hétvégén Monaco mellett döntött, s milyen jól tette…

Ha visszanézzük a versenyt videón, az a benyomásunk támad, hogy ez a kiváló tehetséggel megáldott atléta, nyomott egy kecses, ám kellően határozott 12 perc 51 másodperces sprintet az elejétől a végéig.

Tokióra tekintve

A mostani világrekord (de a tavalyi év eredményei is) elég határozott üzenetet közvetítenek a versenytársak számára, hogy Cheptegei készen áll az olimpiai bajnokságra, ahol a fő cél a 10000 méter lesz, de rajthoz áll 5000 méteren is. Kevesen lennének meglepődve, ha képes lenne megduplázni az aranyérmek számát.

Egyik legnagyobb riválisa Mo Farah, akitől kevesebb mint fél másodpercet kapott a 2017-es londoni világbajnokságon 10000 méteren. „Számomra ez semmit sem változtat a tényen, természetesen ő az olimpiai bajnok, és igazán izgalmas ellenfél lesz Tokióban. A legutóbbi összecsapásunk óta sok minden megváltozott.”

10000 méter,világbajnokság,Joshua Cheptegei,Mo Farah,tokiói olimpia
Forrás: Getty Images

Természetesen ezek után a kihívások után vár még rá a maratoni táv is, de addig még sok tennivalója van, hiszen már két „felületen” uralja a világot futóként, vajon mire lesz képes a harmadikon? Március végén Gdyniában a félmaratoni világbajnokságon kiderül. „Ez az, ami most éltet” - mondja. „Odamenni és sporttörténelmet írni!”