maraton,new york maraton

Négy kenyai futó a New York Maraton dobogóján: Geoffrey Kamworor és Joyciline Jepkosgei nyerték a tegnapi versenyt

Forrás: Getty Images / David Dee Delgado
Kamworor másodszorra nyert New Yorkban, de ez a negyedik alkalom, hogy dobogóra került, a kenyai futó. Honfitársnője, Joyciline Jepkosgei pedig először futott maratont, 2.22.38-as idejével a verseny történetének leggyorsabb debütálója lett.

Kamworor, a félmaratoni világcsúcs birtokosa (2019., Koppenhága, 58.01) 02:08:13-mal ért célba. Először 2017-ben nyert, tavaly a harmadik helyen ért célba, 2015-ben pedig második lett. A 27 éves kenyai futó a maratoni világcsúcstartó, pár hete Bécsben az INEOS 1.59 kihíváson 1.59.40-et futó, Eliud Kipchoge edzőtársa. Nem csoda hát, hogy őt tartották a legesélyesebbnek arra, hogy megnyerje az idei New York Maratont.

"A verseny kezdetétől jól éreztem magam" - mondta Kamworor. „Minden kellemes volt, úgy éreztem, hogy a felkészülésem jó volt. Az elmúlt hetekben jó tempókban zajlottak az edzések, ezért nem okozott gondot tartani a versenyen sem, illetve a végén ellépni a mezőnytől.”

A kenyai Albert Korir lett a második befutó, 2:08:36-tal, az etióp Girma Bekele Gebre követte őket a harmadik helyen 2:08:38-cal.

maraton,new york maraton,Geoffrey Kamworor
Forrás: New York Maraton Facebook oldal

A 26 éves Joyciline Jepkosgei a New York Maraton történetének második leggyorsabb idejét futotta, ráadásul szintén a verseny történetében ő volt a leggyorsabb, azok közül, akik az eseményen futották az első maratonjukat. A kenyai futónő a félmaratoni világcsúcstartó (2017., Valencia, 1.04.51), idejét utcai félmaratoni versenyen, vegyes mezőnyben érte el.

„Azt a stratégiát terveztem, hogy erőteljesen fejezem be a versenyt” - mondta Jepkosgei. "De a táv vége felé láttam, hogy meg is nyerhető.”

A négyszeres New York Maraton bajnok, kenyai Mary Keitany második lett 2:23:32-vel. Őt az etióp Ruti Aga követte 2:25:51-gyel.

maraton,new york maraton,Joyciline Jepkosgei,Mary Keitany,Ruti Aga
Forrás: New York Maraton Facebook oldal

A kerekes székesek mezőnyében, ahogyan tavaly, idén is a 21 éves amerikai Daniel Romanchuk nyerte a versenyt. Ő idén már Bostonban, Londonban és Chicagóban is nyerni tudott. A nők között pedig a svájci Manuela Schär győzött, ezúttal zsinórban a harmadik alkalommal lett a verseny bajnoka.

Eredmények
Férfiak

1. Geoffrey Kamworor (KEN) I2:08:13
2. Albert Korir (KEN) 2:08:36
3. Girma Bekele Gebre (ETH) 2:08:38

Nők

1. Joyciline Jepkosgei (KEN) 2:22:38
2. Mary Keitany (KEN) 2:23:32 A
3. Ruti Aga (ETH) 2:25:51

További eredmények ide kattintva böngészhetők.

A galériában pedig a versenyen készült fotókat nézheted meg.