duplantis

Tudj meg minél többet az atlétikáról! - Mit takar ez a sportág?

Forrás: Getty Images
Sok helyen olvashatjuk, hallhatjuk, hogy Budapest egyre közelebb kerül az ország történetének eddigi legnagyobb sporteseményének, a szabadtéri atlétikai világbajnokságnak megrendezéséhez. Kevesebb, mint 140 nap választ el minket attól, hogy a labdarúgó világbajnokság és az olimpia után a dobogó harmadik fokán helyet foglaló sportrendezvény kezdetét vegye fővárosunkban.

Arról azonban már kevesebb szó szokott esni, hogy pontosan mit is takar az atlétika. Pedig egy olyan sportágat jelöl, amely minden mozgásforma alapját képezi, illetve amely a legalapvetőbb és legtermészetesebb mozgáselemekre terjed ki. A szakirodalom is az alap sportágak közé sorolja az atlétikát, ugyanis változatosan és sokoldalúan fejleszti a testet, valamint bármely más sportág hatékonyan építheti saját egyedi mozgásanyagát az atlétikai alapokra.

Az atlétika magába foglalja a futó-, ugró- és dobószámokat, valamint a gyaloglást, illetve ezeknek a versenyszámoknak az összetett változatait. Gyakorlatilag az atlétika azokat a versenyszámokat tömöríti magába, amelyeket atlétika pályán végeznek, plusz még néhány olyan versenyszámot, amelyet a hossza miatt inkább utcán rendeznek meg (maratonfutás és gyaloglás). Az amerikaiak éppen ezért nem is atlétikának nevezik ezt a sportágat, hanem “track and field”-nek, vagyis a 400 méteres futópályán (track) és az azon belül található füves területen (field) lebonyolított versenyszámok összességét értik alatta. Jelenleg az alábbi versenyszámokra terjed ki az atlétika:

  1. Futószámok (sík-, váltó-, gát-, akadály- és maratonfutás)
  2. Ugrószámok (távol-, hármas-, magas- és rúdugrás)
  3. Dobószámok (gerelyhajítás, súlylökés, diszkosz- és kalapácsvetés)
  4. Összetett számok (hétpróba nőknek, tízpróba férfiaknak)
  5. Gyaloglószámok (20 km, 35 km)

Úgy tartják, az atlétika az egyik legkönnyebben elérhető, legegyszerűbben végezhető sportág, mivel minimális a sportszer igénye, és komolyabb sportlétesítményt sem igazán feltételez, így a költséghatékonyabb sportágak közé tartozik. Ezt bizonyítja az is, hogy a 2015. évi pekingi világbajnokság éremtáblázatán az Amerikai Egyesült Államokat megelőzve egy afrikai ország, Kenya szerepelt az első helyen. Pedig az USA dominanciája egyértelmű az atlétikában, ugyanis az eddig megrendezett 18 világbajnokságon 14 alkalommal az amerikaiak végeztek az élen érmek tekintetében, úgy, hogy náluk nem is tartozik a közkedvelt sportágak közé. Ennek ellenére az atlétika világviszonylatban egészen népszerű, elismertségét az is jelzi, hogy a statisztikák szerint ez az egyik legnézettebb sportág az olimpiákon.

Más sportágakkal szemben az atlétikának nagy előnye, hogy az eredmények objektívek, könnyen összehasonlíthatóak, függetlenül attól, hogy hol és mikor érik el azokat. Az eredményeket időben és távolságban, órával és mérőszalaggal mérik, a számok pedig a világ minden pontján ugyanazt jelentik, így a sportolók teljesítménye mindenhol ugyanolyan módon értékelhető. Azt is mondják, hogy ez az egyik legigazságosabb sportág, mert az nyer, aki messzebbre dob, magasabbra vagy távolabbra ugrik, esetleg gyorsabban fut vagy gyalogol. Ezenkívül széles alapokon is nyugszik, ugyanis a sportág legjobbjai között rengeteg nemzet képviselteti magát, nincsen olyan ország, aki ne tudna labdába rúgni az atlétika pályán.

Ebben a sportágban bárki tud érvényesülni, és bárki megtalálhatja a számításait, ugyanis a sztáratléták között jelen vannak alacsony, magas, vékony és erős testalkatú sportolók is egyaránt. Ugyancsak pozitívum, hogy nem feltétlenül szükséges korán kezdeni az atlétikát ahhoz, hogy valaki sikeres legyen benne, erre szolgálhat példaként maratoni csúcstartónk Szabó Nóri is, aki 23 évesen kezdett futni, illetve idősebb korban is lehet még űzni magas szinten, mint ahogyan tette azt a jamaikai származású sprinternő, Merlene Ottey is, aki nyolc érmet szerzett a különféle olimpiákon, legutolsót 40 évesen.

Akik szeretnének közelebbről is megismerkedni az atlétikával, szeretnék személyesen is megtapasztalni a budapesti világbajnokságon, milyen emberfeletti teljesítményre képesek az atléták, azok most kedvezményes jegyekhez juthatnak hozzá, ha aktivizálják magukat. Az érdeklődők a Hétköznapi Hősök oldalán országszerte közel 45 esemény közül választhatnak, amelyeken, ha részt vesznek, akár féláron is hozzájuthatnak a világbajnoki jegyekhez.

NORMÁL JEGYEKET ITT VÁSÁROLHATSZ!

Forrás: wabudapest23.com